Ciasto orzechowo - kakaowe z polewą czekoladową


Składniki:
4 jajka
8 łyżek mleka
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Pół szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka zmielonych orzechów np. Agnex

Przygotowanie: 
Żółtka miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mleko, olej i dalej miksujemy. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, a na końcu dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy łyżką. W tym momencie ciasto jest bardzo gęste, ale się tym nie przejmujcie. Ostatnim krokiem jest ubicie piany z białek na sztywno ze szczyptą soli. Taką ubitą na sztywno pianę przekładamy do gęstej masy i dokładnie mieszamy łyżką. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175 st C, ok 35 minut.

Wymiary blachy: Tortownica 23 cm 


Polewa czekoladowa:
Pół tabliczki mlecznej czekolady
Pół tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka

Przygotowanie:
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka wraz z mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż się nam czekolada rozpuści. Pamiętajmy, żeby często mieszać, aby nam czekolada nie przywarła do dna rondelka. Wystudzone ciasto polewamy polewą i czekamy, aż zastygnie. Ja ciasto przełożyłam do lodówki, aby szybciej zastygła polewa. Jeśli wam zostanie więcej zmielonych orzechów to polecam posypać nimi wierzch ciasta. Przepis na to ciasto podpatrzyłam na blogu Daily Cooking.


Takich orzeszków użyłam do ciasta




Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Jakie to dobre czekolada i orzechy mniam takie ciacho do kawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na cudownie wilgotne, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zjadłabym sobie takie ciacho, wygląda apetycznie, czekolada i orzechy to jest to !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciacho no i czekoladowe. Czego chcieć więcej :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda, w sam raz do kawki z gałką lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie proste i szybkie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. musi być pyszne, ale na diecie raczej sobie takiego nie zjem ;<
    pozdrawiam
    sand-cosmetics.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta tego typu!
    Sama często takie robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam juź 2 razy, bo akurat miałam składniki. Takie ciasta lubię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka