Ciasto kręcone z żurawiną i truskawkami



Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła

Papier do pieczenia

Pół szklanki suszonej żurawiny np. Agnex
Kilkanaście truskawek (mogą być mrożone lub świeże)

Przygotowanie
Masło wrzucamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy kolejno po jednym jajku, dalej miksując. Do masy dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę przez sito. Całość dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i na niej układamy truskawki. Nie wciskamy truskawek do środka, ale żurawinę delikatnie tak. W przeciwnym razie żurawina się spali i będzie gorzka. Pieczemy w 190 st C, ok 55 minut.





9 komentarzy:

  1. ojej musze zrobic! bedzie na podwieczorek dzis !!! dibrze ze mamz apas owocó w zamrazarce!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że mam postanowienie na post, że nie będę jeść słodyczy. Tyle pyszności! :) ale kiedyś wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm z żurawiną i truskawkami, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam truskawki i żurawinę, a więc zjadłabym całą blachę hi hi

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ciacho do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hello jestem Karolina ,
    bardzo dobrze czyta się twoje teksty, zapewne obejrze twojego bloga również nie raz, a tymczasem pozdrawiam także zapraszam na moją strone internetową

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka