Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

czwartek, 30 stycznia 2014

Barszcz czerwony

Dzisiaj chciałabym wam przekazać przepis na smaczny barszcz wigilijny. Gościł on na naszym stole w Święta Bożego Narodzenia. Jest prosty w przygotowaniu i pyszny.


Składniki
1,5 kg buraków
Pół opalonej cebuli
2 marchewki
Pół selera,1 por
3 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Majeranek ok pół łyżeczki
Szczypta kwasku cytrynowego
Dwie większe szczypty czosnku suszonego
Pół opalonej cebuli
1 goździk

Przygotowanie
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy, jedną połówkę opalamy na palniku. Nastepnie dodajemy ją do warzyw w naczyniu. Do garnka wrzucamy jeszcze liście i kulki ziela. Całość zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5h. Pod koniec gotowania dodajemy goździk i gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie wyjmujemy włoszczyznę i przelewamy przez sito barszcz. Doprawiamy do smaku majerankiem, czosnkiem, pieprzem, solą, szczyptą kwasku.

Rada
Aby barszcz miał piękny kolor najlepiej buraki pokroić w plastry o szerokosci 1 cm.

Pozdrawiam

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Rolada z kurczaka ze szpinakiem

Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis na pyszną i szybką roladę z szpinakiem. Dla fanów kurczaka i szpinaku stanowi idealne połączenie.  Możemy takie cudo podać jako przystawkę ale i np. na obiad z sosem szpinakowym i pieczonymi ziemniaczkami.


wtorek, 21 stycznia 2014

Jajka faszerowane tuńczykiem

Dzisiaj podaję wam przepis na szybkie i pyszne jajka faszerowane tuńczykiem. Gościły one u nas na wigilii i od razu cały talerz mi sprzątnęli sprzed nosa :)
 
Składniki:
Puszka tuńczyka w zalewie
5 jajek ugotowanych na twardo
Sól, pieprz
Łyżka majonezu (można pominąć)
Jak kto lubi ogórek konserwowy pokrojony w drobniutką kosteczkę

Przygotowanie
Ugotowane jajka kroimy na pół, wydrążamy żółtka, które przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy tuńczyka, ogórki, majonez, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. W otworki jajek nakładamy pastę i dekorujemy.