Szarlotka na kruchym cieście


Składniki  na kruche ciasto
3 żółtka
250 g masła
3 łyżki śmietany
1 szklanka cukru
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy szybko i energicznie ciasto. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie godzinki.

Masa jabłkowa
2 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
Cukier do smaku

Przygotowanie
Obieramy jabłka i ścieramy na największych oczkach. Następnie przekładamy do garnka i prażymy ok 10 minut, od czasu do czasu podlewając wodą, aby nam się jabłka nie przypaliły. Do ostudzonych jabłek wsypujemy cynamon i cukier według własnego uznania.

Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i jedną część wałkujemy tak aby pokryte było całe dno blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut w 180 st. Na tak podpieczony spód wykładamy jabłka i ścieramy na nie drugą część ciasta. Na tarce o grubych oczkach. Ma powstac z tego taka niby kruszonka. Ciasto wkładamy do piekarnika na 180 st C na ok 40/50 minut. Gotoowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

11 komentarzy:

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka