Szynka w sosie pieczeniowym

Składniki
1 kg szynki wieprzowej
Sól, pieprz do smaku
 1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
Pół łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
Mąka do zagęszczenia sosu
1 łyżka ketchupu
 Rękaw do pieczenia
1 szklanka wody

Przygotowanie
Szynkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, papryką słodką, czosnkiem i łyżką ketchupu. Wstawiamy do lodówki na ok godzinę, aby mięso się zamarynowało. Następnie wkładamy ją do rękawa, zawiązujemy i robimy malutką dziurkę. Wstawiamy do pieczenia na ok 1,5 do 2 godzin.

Upieczone mięso wyjmujemy, a powstały sos przelewamy do rondelka. Dolewamy szklankę wody, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, doprawiamy do smaku. Gotujemy chwilkę i na koniec zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Tak przygotowany sos podajemy z pokrojoną w cieniutkie plasterki szynką i ziemniaczkami.

Jeśli macie pytania to zachęcam do zadawania ich w komentarzach.

17 komentarzy:

  1. mmm i przypominał mi się domowy obiadek u mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! :) taki obiadek zawsze kojarzy mi się z domem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj :-) dawno cie nie było. Ale pyszne danie, super na obiadek z ziemniaczkami :-) pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej przepisów :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak kawał dobrego mięcha na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam takiego pieczonego mięska, zrobiłaś mi wielką ochotę:) Wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. super ! chętnie wypróbuję ! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny blok :) na pewno dodaję go do obserwowanych ;)

    Zapraszam również do mnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy oraz sposób w jaki blogujesz.
    Ja dopiero zaczynam, jeśli masz ochotę - zajrzyj do mnie.
    Iza Ogryzek

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyprawy, które wymieniłaś mówią mi, że danie było smakowite! :) Mniam :>

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie - chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię, nawet bardzo. Do tego ziemniaczki tłuczone i mizeria:)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka