Indyk w sosie chrzanowym


Dzisiaj kochani coś na szybkiego czyli indyk w sosie śmietanowo chrzanowym. Danie dość kaloryczne, ale za to smaczne. 

Składniki
5 plastrów z indyka
150 ml śmietany kremówki 30%
100 ml śmietany 18%
2 duże łyżki chrzanu
Sól i pieprz do smaku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Pół płaskiej łyżeczki suszonego czosnku
Margaryna do smażenia
1 czubata łyżka masła

Przygotowanie
Mięso myjemy, rozbijamy cienko na ok 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanej margarynie po obu stronach. Przekładamy na talerz. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, chrzan, czosnek i na końcu obydwie śmietany. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku. Do tak przygotowanego sosu, przekładamy usmażonego indyka i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 minut. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Chrzan możemy sobie stopniować. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki to dajemy więcej smaku.


11 komentarzy:

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka