Zupa jarzynowa ze śmietanką
Składniki
1 opakowanie włoszczyzny mrożonej
1 marchewka
1 mały por
Łyżka świeżego koperku
Ćwiartka selera
1 udko z kurczaka
Kostka rosołowa jak kto lubi :)
Sól, pieprz do smaku
1 czubata łyżka śmietany 18%
5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
Przygotowanie
Myjemy mięso, przekładamy do garnka. Wrzucamy mrożoną włoszczyznę oraz obrane warzywa. Całość zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut, zbieramy szumowiny. Po tym czasie wrzucamy ziemniaki i dalej gotujemy, aż będą miękkie. Bierzemy pół szklanki gorącej zupy i hartujemy ze śmietaną, dokładnie mieszając aby nie było grudek. Wlewamy z powrotem i gotujemy ok 3 minut. Na końcu doprawiamy zupę do smaku oraz dodajemy koperek.
SMACZNEGO!
uwielbiam taką zupkę, wiosną i latem najlepiej smakuje
OdpowiedzUsuńuwielbiam jarzynówkę! :)
OdpowiedzUsuńmmm... tak nagle zrobiłam się potwornie głodna!
OdpowiedzUsuńmniam!:) szkoda, że ja ostatnio mam tak mało czasu na wszystko, szczególnie by wejść do kuchni :(
OdpowiedzUsuń