Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem




Składniki:
Ziemniaki ( zależy jaką macie w domu blaszkę) Ja wzięłam na oko aby stworzyć dwie warstwy podstawę i końcową.
Boczek w plasterkach ok 10 plasterków
2 cebule
Tymianek suszony
Czosnek suszony
1 jajko
Duża śmietana 18%
Ser żółty ilość dowolna
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oliwy
Folia aluminiowa

Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki, kroimy w plasterki.
Doprawiamy ziemniaki tymiankiem, solą, pieprzem, czosnkiem, oliwą. Mieszamy dokładnie aby nam się przyprawy połączyły. Układamy je jak na zdjęciu poniżej. Następnie ścieramy ser żółty i posypujemy ziemniaki. W międzyczasie kroimy boczek w plasterki, cebulę w piórka i razem przesmażamy. Doprawiamy delikatnie szczyptą soli. Całość przekładamy do naczynia, dociskamy łyżką. Układamy kolejną ziemniaczaną warstwę. Następnie przekładamy śmietanę do miseczki, dodajemy odrobinę czosnku, soli, pieprzu, majeranku, jajko i ok 2 łyżek startego sera. Mieszamy, zalewamy zapiekankę, przykrywamy ją folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 st C, na ok 55 minut. Powinno tyle wystarczyć aby ziemniaki zmiękły. Ok 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową, posypujemy grubszą warstwę żółtym serem i dalej pieczemy, aby nam się stworzyła wspaniale chrupiąca warstwa serowa.

*****
 ******
******

9 komentarzy:

  1. pyszna zapiekanka:) dawno nie robiłam żadnej ziemniaczanej.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubimy takie zapiekanki:) mogłabym je jadać codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna zapiekanka taka na szybko i smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam, dziękuję, że przypomniałaś o tym pysznym obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ziemniaki uwielbiam w każdej postaci, chętnie zjem kawał takiej zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... kocham zapiekanki! ależ zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka