Warzywa zapiekane pod beszamelem
Dzisiaj coś w sam raz dla osób lubiących warzywa. Takie danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne. Nam posmakowało i od czasu do czasu sobie dogadzamy warzywkami zapiekanymi. Jest to jakaś inna odmiana od serwowanego nam ciągle mięsa na obiady. Zdjęcia są robione przed zapiekaniem.
Warzywa mrożone mix ok 500g
Ser żółty ok 300g
Składniki na sos
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Warzywa lekko obgotować w osolonej wodzie ok 4 minut. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Ścieramy żółty ser na grubych oczkach i posypujemy warzywa.
Przygotowanie sosu
Do rondelka wrzucamy masło. Rozpuszczamy je na średnim ogniu. Do rozpuszczonego masła dodaję mąkę i energicznie mieszam, tak aby nie było grudek. Teraz wlewamy letnie mleko i dalej mieszamy. Wyłączamy sos i doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa. Na wierzchu możemy posypać serem aby była pyszna serowa warstwa. Zapiekamy w 180 st C, ok 30 minut.
Smacznego :)
ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zapiekanki, często robię je też na makaronie :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki:) zjadłabym każdą ilość:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować! :-)
OdpowiedzUsuńtakie warzywka i ja bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńpychotka! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie danie. A Twoje wygląda super!
OdpowiedzUsuńmm przepysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis ! !:)
Zjadłabym oj zjadła! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Wygląda smakowicie :-) dodaje sobie do wypróbowania :-) lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuń