Barszcz czerwony

Dzisiaj chciałabym wam przekazać przepis na smaczny barszcz wigilijny. Gościł on na naszym stole w Święta Bożego Narodzenia. Jest prosty w przygotowaniu i pyszny.


Składniki
1,5 kg buraków
Pół opalonej cebuli
2 marchewki
Pół selera,1 por
3 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Majeranek ok pół łyżeczki
Szczypta kwasku cytrynowego
Dwie większe szczypty czosnku suszonego
Pół opalonej cebuli
1 goździk

Przygotowanie
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy, jedną połówkę opalamy na palniku. Nastepnie dodajemy ją do warzyw w naczyniu. Do garnka wrzucamy jeszcze liście i kulki ziela. Całość zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5h. Pod koniec gotowania dodajemy goździk i gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie wyjmujemy włoszczyznę i przelewamy przez sito barszcz. Doprawiamy do smaku majerankiem, czosnkiem, pieprzem, solą, szczyptą kwasku.

Rada
Aby barszcz miał piękny kolor najlepiej buraki pokroić w plastry o szerokosci 1 cm.

Pozdrawiam

7 komentarzy:

  1. uwielbiam barszczyk, jeszcze z uszkami, mmm!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie lubię barszczu, ale uszka za to uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę, szkoda, że nie znalazłam Twojego bloga duzooo duzoo wcześniej :(
    Czekam na nowe przepisy :) i dodaję do obserwacji :)
    Pozdrawiam!

    http://i-am-elfu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pojadłabym z chęcią uszek z barszczem, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Barszcz czerwony to nie moja bajka, mam uraz do buraków, wolę barszcz biały. chociaż Twój wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka