Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

piątek, 20 grudnia 2013

Uszka z mięsem, kapustą i grzybami

Farsz z kapustą i grzybami
Dwie garści kapusty kiszonej
Duża garść suszonych grzybów
Duża cebula
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie
Kapustę kroimy bardzo drobniutko, przekładamy do garnka, dodajemy listki i ziele. Zalewamy wodą i gotujemy, aż kapusta będzie miękka, ok 1 godzinki. W międzyczasie zalewamy grzyby wodą i gotujemy również do miękkości, ok 30 minut. Pamiętajmy aby grzybki wcześniej zalać wodą i pomoczyć, ok 2 godzin. Gdy już mamy kapustę ugotowaną i wystudzoną, przekładamy odciśniętą z wody do miseczki. Kroimy grzybki bardzo drobniutko oraz cebulkę. Cebulę smażymy i w połowie jej smażenia dodajemy grzybki i tak dalej podsmażamy z 3 minutki. Na sam koniec dodajemy kapustę i dalej smażymy, ok 3 minut. Następnie doprawiamy farsz solą i pieprzem, możemy farsz lekko zagęścić łyżką bułki tartej, wtedy będzie nam sie lepiej nakładało na uszka.

Farsz z mięsem
400 g karkówki
2 cebule
sól, pieprz
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Jajko

Przygotowanie
Mięso zalewamy wodą, dodajemy ziele i listki. Gotujemy do miękkości, ok 1 godzinki. Następnie kroimy w drobną kosteczkę cebulę i podsmażamy. Wystudzone mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia. Do zmielonego miesa dodajemy przesmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz do smaku. Podczas wyrabiania mięsa możemy dolać pół szklanki wywaru, bądź zwykłą przegotowaną i ostudzoną wodę. Wtedy nasz farsz nie będzie suchy, lecz soczysty.

Teraz czas na lepienie uszek :)


***


Smacznego :)

Jeszcze chciałabym Was zaprosić na mojego drugiego bloga :)

KLIK
http://kosmetycznieee.blogspot.com/

czwartek, 5 grudnia 2013

Pierogi na Święta

Dzisiaj chciałabym wam kochani przybliżyć dwa przepisy na pierogi z kapustą i grzybami, a drugie z mięsem. W zeszłym roku obydwa u mnie gościły na Święta.  U mnie już pierogi z kapustą i grzybkami zrobione na Święta. Pomroziłam i mam święty spokój :)

Jedziemy :)

PIEROGI MIĘSEM

KLIK



******

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

KLIK



Pozdrawiam Natalia :)