Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

piątek, 29 listopada 2013

Karkówka w sosie własnym

Dzisiaj przedstawiam wersję karkówki w sosie własnym z dodatkiem cebuli. Powiem wam, że robię takie danie bardzo często jeśli nie mam żadnego pomysłu na obiad. Niby takie proste, a jakie smaczne. Najlepiej pasuje ona do ziemniaczków gotowanych. Przepraszam za mało apetyczne zdjęcie, ale robiłam je na szybko i dlatego tak wyszło.


Składniki
500g karkówki
3 cebule
Olej do podsmażenia mięsa i cebuli
Sól, pieprz
Można dodać pół kostki pieczeniowej.
Ja nie dałam bo uważam, że jest zbędna, ale jak kto lubi.

Przygotowanie
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie kroimy cebulę w piórka i podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dalej podsmażamy z cebulą. Jak już widzimy, że nam się mięso usmażyło to zalewamy je wodą i dusimy pod przykryciem ok 1,5 do 2 godzin, aby nam się cebula rozpadła i zredukował sos. Wtedy nie musimy zagęszczać sosu. Tak gotowe danie doprawiamy do smaku.

Do tego dania użyłam kaszy pęczak :)


Pozdrawiam Natalia :)

środa, 6 listopada 2013

Kotlet schabowy z ziołami

Witam
Dzisiaj chciałabym wam pokazać mały ziołowy dodatek do zwykłej jajecznej panierki do kotlecików. Jest to dodatek koperku i szczypiorku.
Znacie tak podawane mięsko?


Składniki na ok 6 kotletów
6 plasterków schabu bez kości
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 jajka
Szczypta soli do smaku
Szczypta pieprzu do smaku
Bułka tarta opcjonalnie

Przygotowanie
Każdy plasterek schabu rozbijamy tłuczkiem .
Oprószamy mięso solą i pieprzem.
Jajka rozbijamy do miski, dodajemy zieleninę i mieszamy.
Schab obtaczamy w bułce potem w jajku.
Od razu wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor
Nie panierujemy wcześniej kotletów w jajku bo wszystko spłynie. Robimy tak tuż przed włożeniem na patelnię.

Smacznego


wtorek, 5 listopada 2013

Zmieniłam się :)

Hejka
 Jak widzicie zmieniłam znów swojego bloga wizualnie. To znaczy mam nowy szablon taki który mi się bardzo podoba i zarazem odzwierciedla tytuł bloga i moją osobę :)

Mam nadzieję, że ładnie mi to wyszło. Jak wam się podoba nowa odsłona bloga?
 Zapraszam do komentowania:)

Pozdrawiam


niedziela, 3 listopada 2013

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Dzisiaj przedstawiam wersję naleśnikową z serkiem feta i szpinakiem. Naleśniki smakują naprawdę wybornie, tak więc serdecznie polecam przepis mojego wykonania :)


Składniki:
Pół kostki sera feta
Opakowanie mrożonego szpinaku ok 500g
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku


Na ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki 
2 szklanki mleka
Pół szklanki wody gazowanej
Zmiksowany szpinak ok 3 łyżek
Szczypta soli
2 jajka

Przygotowanie:
Wyjmujemy z zamrażarki szpinak, wrzucamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu aż się cały rozpuści. Gdy już nam się rozpuści i usmaży to przekładamy go do miseczki. Odkładamy ok 3 łyżek do drugiej miseczki i miksujemy za pomocą blendera.  Do reszty usmażonego szpinaku dodajemy pokrojony ser w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem, ale uważajmy bo ser feta jest słony. Całość mieszamy i odstawiamy na bok. 

Następnie rozrabiamy ciasto na nalesniki. Czyli  wszystkie składniki łączymy wraz ze szpinakiem zmiksowanym. Jeżeli ciasto bedzie za gęste to dolewamy mleka.

Potem smażymy naleśniki, układamy na nim farsz szpinakowy i zwijamy.

Podajemy na ciepło, ale również możemy je podać jako przystawkę na przyjęciu. 

Smacznego