Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

czwartek, 17 października 2013

Makaron w sosie pieczarkowo śmietanowym z kurczakiem

Znów makaron gościł w naszej kuchni. Tym razem kolejna prosta odsłona dania obiadowego na szybko.
Tanio, szybko i smacznie :)


Składniki
Makaron, użyłam rurek
Pół szklanki śmietany 18%
Pół szklanki śmietany 30%
Pieczarki
Pierś z kurczaka podwójna
1 cebula
Przyprawa gyros
Czosnek granulowany
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Gotujemy sobie wcześniej makaron i odstawiamy na bok. Kroimy cebulkę w kostkę, pieczarki w paski i podsmażamy razem. Kroimy kurczaka w drobną kosteczkę i doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i większą szczyptą przyprawy gyros. Smażymy na wolnym ogniu. Pieczarki z cebulką przekładamy do rondelka wraz z kurczakiem. Dodajemy śmietany,  szczyptę czosnku, soli i pieprzu do smaku. Całość dusimy chwilkę i podajemy z makaronem.

Pozdrawiam

wtorek, 15 października 2013

Placki ziemniaczane z marchewką




W ostatnim czasie się nie wysilam w mojej kuchni nad daniami. Nie mam weny twórczej ani chęci, jakaś jesienna depresja czy coś takiego mnie dopadła. Robiłam ostatnio najzwyklejsze placki ziemniaczane i postanowiłam coś delikatnie w nich zmienić i dorzuciłam marchew startą na tarce. Powiem wam że wyszły bardzo smaczne. A wy jakie dodatki dodajecie do placków ziemniaczanych?
Przepraszam was za niewyraźne zdjecia, ale nie zdążyłam zrobić w innej postaci ponieważ nie miałam już placuszków bo mi zjedli :)

Składniki
0,5 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 średnia marchewka starta na drobnych oczkach na tarce jarzynowej
Sól i pieprz do smaku
1 cebula
Olej do smażenia

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach na tarce. Jeżeli będziemy miały dużo wody to odlejmy ją, ale nie wyciskamy masy. Następnie obieramy cebulę i ścieramy tak samo jak ziemniaczki. Dodajemy do masy jajko, marchew, mąki i przyprawy. Mieszamy całość i smażymy cienkie i chrupiące placuszki na złoty kolor. Na ręczniku kuchennym wykładam placki aby obciekły z nadmiaru oleju. Ściągam i po chwili podaję. Lubię je ze śmietanką, takie najbardziej mi smakują.

Pozdrawiam