Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

środa, 26 czerwca 2013

Ciasto jabłkowo cynamonowe

Składniki:
200 g masła miękkiego
1 szklanka cukru
3 jajka
1 łyżeczka cukru z wanilią
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jabłka duże
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy. Do masy dodaję mąkę, wanilię, proszek do pieczenia i ok pół łyżeczki cynamonu. Całość dokładnie miksujemy. Wykładamy foremkę tortową o wymiarach 24 cm papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Obieramy jabłka i kroimy w 1 cm kostkę. Dodajemy do nich cynamon i łyżkę mąki aby nam za bardzo nie opadły. Jabłka wrzucamy na wierzch ciasta lekko dociskając. Pieczemy 55-60 minut w 180 st C. Gdy ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.


Do posypania ciasta użyłam cukru pudru od firmy Kupiec.



niedziela, 2 czerwca 2013

Szybki sernik wiedeński

Ten sernik skradł moje serducho dlatego, że jest pyszny i nie opada :). Przygotowałam wersję bez czekolady, ale też jest dobra. Przepis zapożyczyłam z bloga Moje wypieki. Jest po prostu super i polecam go wam dalej :)
Składniki:
 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego- zmielonego dwa razy
5 jajek
 Pół kostki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
Cukier waniliowy ok 1 łyżeczki lub ziarenka wanilii ewentualnie otarta skórka z pomarańczy

Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z cukrem i wbijamy po jednym jajku, miksując. Stopniowo dodajemy twaróg i dalej ucieramy mase. Dodajemy mąki, wanilię lub skórkę. Gotową masę przekładamy do formy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja miałam większą foremkę. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st C. Wkładamy sernik, od razu zmniejszamy temperaturę do 150 st C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Podajemy najlepiej kilka godzin po upieczeniu lub na drugi dzień. Wtedy najlepiej smakuje.