Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

niedziela, 12 maja 2013

Paszteciki francuskie z serem i gorzką czekoladą

  Dzisiaj  kochani przedstawiam coś dla fanów łakoci z ciasta francuskiego. Są to paszteciki z dodatkiem białego sera i gorzkiej czekolady. Do tych pasztecików można użyć również mlecznej czekolady jeśli ktoś nie lubi ciemnej. Wtedy będzie przekąska słodsza.

Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
Pół kostki sera białego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Czekolada gorzka lub mleczna
Cukier puder do posypania
1 łyżka cukru
Jajko

Przygotowanie:
Otwieramy ser i przekładamy do miseczki. Dodajemy cukier waniliowy i zwykły cukier. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę. Rozkładamy ciasto francuskie, na brzegu kładziemy po łyżeczce serka i po kostce czekolady. Zawijamy i dociskamy boki. Kroimy i dociskamy ponownie boki widelcem. Następnie paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 190 st C, ok 15/20 minut.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.