Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

piątek, 26 kwietnia 2013

Placuszki czekoladowo kakaowe z jabłkami

Ten przepis to taka moja inwencja twórcza. Powiem, że bardzo smaczne wyszły te placuszki. Chciałam czegoś innego niż zwykłe placki z jabłkami. Oto przepis.


 Składniki:
1 szklanka mąki
Ok 1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do smaku ciasta
2 kostki ciemnej gorzkiej czekolady
2  kostki mlecznej czekolady
1 płaska łyżeczka kakao
Olej do smażenia
1 jajko
1 jabłko

Przygotowanie:
Mąkę, mleko, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia, jajko i kakao dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie do  miseczki wrzucamy czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ja robiłam prostszym sposobem. Do przezroczystej miski wrzuciłam czekoladę i włożyłam do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty i gotowe. Taką rozpuszczoną czekoladę wkładamy do masy i dokładnie mieszamy razem. Obieramy jabłko i kroimy na na ok 0,5 cm kawałeczki i wrzucamy do miski. Całość delikatnie mieszamy. Smażymy na średnim ogniu. Gotowe placuszki warto położyć na papierowy ręcznik, aby nam tłuszczyk wsiąkł. Podajemy posypane cukrem pudrem.



poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Waniliowa Panna cotta z sosem truskawkowym


Dzisiaj podaję wspaniały, prosty i pyszny przepis na Pannę cottę z sosem truskawkowym własnej roboty. Jest to włoski deser na bazie mleka, śmietanki i prawdziwej wanilii. Można modyfikować go na różne sposoby, np. zamiast o smaku wanilii może być czekoladowy, lub truskawkowy i z rozmaitymi sosami. Foremki wzięłam po paście z biedronki do kanapek. Opakowania umyłam i były jak znalazł. W sam raz: nie za duże, nie za małe.
To mój ulubiony deser. A wy, lubicie go? Przepis ten wyszperałam oczywiście z Kotlet.tv i przekazuję go dalej.

Składniki:
250 ml śmietany 36%
250 ml mleka
80 g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wrzątku
1 laska wanilii
1 szklanka truskawek-mogą być mrożone
Dodatkowo do sosu cukier puder według uznania

Do tego deseru użyłam laski wanilii od Royal Brand

Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy 4 łyżki gorącej wody. Wsypujemy żelatynę i mieszamy energicznie trzepaczką. Następnie dodajemy mleko i wstawiamy na mały ogień. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydłubujemy ziarenka, które dodajemy do mleka wraz z całą laską wanilii. Dodajemy cukier puder oraz śmietanę. Wszystko musi się dokładnie rozpuścić. Mieszamy od czasu do czasu. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Chwilę czekamy, aby mieszanina przestygła. Wyjmujemy laskę wanilii. Dany roztwór przelewamy do pojemniczków i wstawiamy do lodówki. U mnie ok 3 godziny.
Dobrym sposobem, aby deser nam nie przeszedł zapachami z lodówki, jest zafoliowanie każdego z nich.
W czasie schładzania się deseru robimy sos truskawkowy. Rozmrożone bądź świeże truskawki miksujemy i dodajemy cukier puder według własnego uznania.
W momencie, kiedy Panna cotta jest już sztywna to znak, że jest gotowa . Aby ją łatwo wyjąć, wkładamy ją na 8 sekund do gorącej wody i wyjmujemy do góry dnem na talerzyk. Polewamy sosem truskawkowym.




wtorek, 16 kwietnia 2013

Kurczak w cieście kokosowym

Ten przepis kochani zaczerpnęłam od Ani z bloga * Fabryka Pomysłów* Przypomniała mi już o tak dawno zapomnianym i smacznym kurczaczku. Już kiedyś jadłam takie danie w mojej starej pracy, ale jakoś o jego istnieniu zapomniałam. Dzięki Ani przypomniałam sobie i zrobiłam :) Mojemu mężowi jak i Majce bardzo zasmakowało. 


Składniki:
1,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki
100g wiórków kokosowych
1 podwójna pierś z kurczaka
3 jajka
Sól i pieprz do smaku
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier i wlewamy mleko. Całośc dokładnie miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy. Doprawiamy większą szczyptą soli. Odstawiamy na 15 minut  ciasto. W tym czasie kroimy kurczaka na kawałki ok 1 cm. Solimy i pieprzymy. Takiego kurczaka wrzucamy do ciasta przygotowanego. Rozgrzewamy olej i do goracego tłuszczu wkładamy po kawałku kurczaka obtoczonego w cieście. Wyławiamy go z ciasta za pomocą widelca lub szczypiec. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor.

Do ciasta użyłam wiórek od firmy Skworcu.







czwartek, 11 kwietnia 2013

Mielone z pieczarkami


Dzisiaj przedstawiam kotlety drobiowe z pieczarkami. Są to jedne z moich ulubionych kotletów.
Banalnie proste, ale za to smaczne :)

Składniki:
Mięso mielone z kurczaka ok 500 g
1 cebula
Bułka tarta
4 jajka
Sól i pieprz do smaku
Pieczarki ok 2 szklanki


Przygotowanie: 
Jedną połówkę cebuli kroimy w kosteczke i przesmażamy. Następnie kroimy drobno pieczarki i również podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, pieczarki, cebulę i bułke tarta ok 3/ 4 łyżek. Drugą połówkę cebuli ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość mieszamy i formujemy kotlety mielone. Następnie rozkłucamy jaja i panierujemy jajko, bułka. Smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.

Kochani jeszcze raz przypominam o konkursie książkowym. Juz za 3 dni koniec :)
KLIK

czwartek, 4 kwietnia 2013

Pyszne śniadanko z kaszą kuskus od Kupca :)

Proste, szybkie i smaczne, czyli kuskus na słodko. W smaku przypomina troszkę lane kluski na mleku. Każdy może go modyfikować dodając inne składniki: bakalie, owoce, jogurt naturalny, a nawet sos czekoladowy (jak to znalazłam na jednym blogu).

Składniki:
 1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
5 łyżek kaszy kuskus (u mnie firma Kupiec)
Dodatki: u mnie jogurt naturalny, suszona żurawina, brzoskwinia
* można dodać troszkę cukru do smaku (wg uznania oczywiście ;))

Przygotowanie:
Mleko i wodę gotujemy, po czym wsypujemy kaszę kuskus. Trzymamy na ogniu do czasu, aż kuskus napęcznieje.Wykładamy do miski i dodajemy resztę składników (co kto ma w domu ;))


 Dziękuję firmie Kupiec za możliwość testowania produktów.