Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

środa, 30 stycznia 2013

A'la chili con carne


Dzisiaj przepis na chili con carne według przepisu Basi Ritz z bloga Kulinarna mekka. To u niej podpatrzyłam to danie. Tak więc postanowiłam u siebie je zrobić, oczywiście je zmodyfikowałam lekko. Bo co się okazało nie miałam w domu papryki ani fasoli. W sumie takie łyse lekko wyszło, ale smaczne tak powiada mój mąż :) Do tego dania przetestowałam chili rozdrobnione Royal Brand i jestem pod wielkim wrażeniem, jest ono świetne ! Moja ocena tego produktu to 6 :)

Składniki:

Chili rozdrobnione Royal Brand                                                     
3 ząbki czosnku
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 marchewki pokrojone w kostkę
1 puszka pomidorów
2 łyżki oliwy
750 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kuminu
sól, pieprz
1 szklanka wywaru wołowego lub rosołowego 
1 mała puszka kukurydzy 
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chili. Wrzucamy mięso mielone i marchewkę, mieszamy razem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz mielony, paprykę słodką, oregano, tymianek, cukier i kumin. pamiętajmy aby od czasu do czasu mięso zamieszać aby nie przywarło. Na koniec dodajemy kukurydzę oraz wlewamy bulion i dusimy ok 25 minut pod przykryciem.

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Pałki corn falakes


Miałam tego dania nie prezentować na blogu, ale po opinii mojego lubego, jednak się zdecydowałam. Mi jednak do gustu nie przypadł ten kurczak, ale mężowi bardzo i to jest najważniejsze :)
Składniki:
  1. 5 pałek z kurczaka
  2. 2 szklanki płatków corn flakes ( niesłodzonych )
  3. 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 1 szklanka bułki tartej
  6. 4 jajka
  7. olej do smażenia
  8. sól, pieprz
Przygotowanie:

Mięso myjemy, ściągamy z niego skórę. Wrzucamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę. Jajka roztrzepujemy w misce, bułkę i płatki mieszamy razem i wsypujemy do miski. Zamarynowane mięso maczamy najpierw w bułce z płatkami, potem w jajku i na koniec jeszcze raz w bułce z płatkami mocno dociskając. Takie panierowane mięso smażymy na średnim ogniu na leciuteńko złoty kolor. Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 30 minut, w 180 st C.

Moja rada:

Płatki kukurydziane warto wysypać na lnianą ściereczkę i po ugniatać aby je rozdrobnić.

piątek, 25 stycznia 2013

Wiewiórka




Dzisiaj przedstawiam wam przepis na ciasto, które nazywa się Wiewiórka. Przepis zapożyczyłam ze strony Kotlet.tv. Wyszło bardzo smaczne, puszyste i do tego sporo wyrośnięte. Często zaglądam do Pauliny z Kotleta. Ma fajne i sprawdzone przepisy, które mnie jeszcze nie zawiodły. Do tego ciasta miałam okazję wykorzystać bakalie firmy Skworcu. Głównie chodziło mi o wykorzystanie orzechów włoskich, ale dodałam także suszone śliwki i brzoskwinie po raz drugi. Orzechy, jak orzechy - wspaniałe do ciasta.

Składniki:
  • 3 jabłka                                                                       
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • pól szklanki oleju
  • śliwki suszone garśc
  • brzoskwinie suszone garść
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich ( użyłam  firmy Skworcu )                                                                                                                  
Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy je w kostkę o grubości 1 cm. Jajka ucieramy razem z cukrem, dodając kolejno: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę spożywczą. Całość chwilkę miksujemy. Na drobniejsze kawałki kroimy orzechy włoskie, śliwki oraz brzoskwinię. Dodajemy je do ciasta i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st C, ok 60 minut. Ja piekłam w kwadratowej formie.

środa, 23 stycznia 2013

Budyń domowy


Kierowana postanowieniem wypróbowania któregoś ze składników przysłanych w ramach współpracy, postanowiłam zrobić coś szybkiego i przyjemnego. Przepis na budyń waniliowy znalazłam na stronie kotlet.tv. Oczywiście, troszkę go zmodyfikowałam (szczególnie jeśli chodzi o ilości składników). Mimo wszystko wyszedł o wiele lepszy i sycący niż te z torebki. I ten zapach…

Moja osobista ocena wanilii mielonej, typu burbon.
Przesłanej do testów od firmy Royal Brand.
W skali od 1 do 6 wynosi stanowcze 5+ .

Składniki:

  • 2 szklanki mleka (czyli 500 ml)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • niecała łyżeczka wanilii mielonej (ja użyłam firmy Royal Brand)

Do garnka wlewamy połowę podanego mleka. Dodajemy masło i wanilię, mieszamy i ustawiamy na niewielkim ogniu. W tym czasie do drugiego naczynia wlewamy pozostałą ilość mleka, żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i miksuję. Do gorącego, gotującego się mleka dodajemy zawartość miski, stale mieszając aż do momentu zgęstnienia i pozbycia się grudek. Smacznego

niedziela, 20 stycznia 2013

Babeczki szarlotkowe



 

Dzisiaj przedstawiam wam przepis na wspaniałe babeczki szarlotkowe, czyli z nadzieniem jak na szarlotkę. Którejś nocy nie mogłam zasnąć i rozmyślając w padłam na pomysł, że zrobię takie oto babeczki. Nie spodziewałam się tak wspaniałego efektu. Są bardzo kruche i niezwykle smaczne. Do tego przepisu wypróbowałam korę cynamonu firmy Skworcu. Starłam ją na tarce na najdrobniejszych oczkach. Moja ocena tejże kory cynamonowej w skali od 1 do 6 wynosi 5. 

 Składniki na ciasto kruche:
  • 2 żółtka 
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 180 g masła lub margaryny do pieczenia    
  •  

Składniki na nadzienie:
  • 0,5 kg jabłek
  • cynamon ja użyłam tego co jest na fotce
  • łyżeczka cukru
  • sok z cytryny

 Przygotowanie farszu:

Obieramy jabłka ze skórki, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka. Korę cynamonu ścieramy na najdrobniejszych  oczkach na tarce i dodajemy do jabłek. Następnie skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Całość mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Na koniec dodajemy cukier i ponownie mieszamy.


Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Następnie włożyć je do lodówki na godzinę (lub na 20 min do zamrażalnika)

Foremki do babeczek smarujemy masłem, następnie rozwałkowujemy cienko ciasto. Wykrawamy krążki  i wykładamy nimi foremki. Do środka wkładamy po ok łyżce nadzienia. Drugą foremką wykrawamy krążki i układamy je na napełnionych babeczkach i dobrze dociskamy brzegi. Pieczemy w 180 st C, ok 25 minut. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

czwartek, 17 stycznia 2013

Szybka surówka z pekińskiej

Składniki:
  • pół główki kapusty pekińskiej                               
  • pół cebuli 
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • pieprz
  • marchewka
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka majonezu 
Przygotowanie: 

Kroimy drobno kapustę i przekładamy do miski. Obieramy marchewkę, jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do miski z kapustą. Dodajemy przyprawy i mieszamy razem z majonezem. Całość wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby się surówka przegryzła.

środa, 16 stycznia 2013

Zapiekanka chłopska

Dzisiaj przedstawiam szybkie danie obiadowe, które jest bardzo sycące i przepyszne. W ostatnim czasie to ja w ogóle nie mam weny twórczej w kuchni, dopadła mnie jakaś chandra zimowa. Nie mam za bardzo ochoty na gotowanie, do dzisiaj :)

Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • łyżka białej części pora
  • 2,5 cebule
  • opakowanie boczku w plastrach
  • 4 parówki lub kiełbasa cienka
  • 1 szklanka ugotowanego makaronu
  • płaska łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g żółtego sera
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka keczupu 
  • szczypta cukru
Przygotowanie: 

Na początku kroimy wszystkie składniki:

Cebulę w 1 cm kostkę.
Por w cienkie piórka.
Ziemniaki w 0,5 cm kostkę.
Kiełbasę w 0,5 cm kostkę lub parówki w pół talarki.
Boczek w 1 cm kostkę.
Marchewkę w cienkie pół talarki.
Na koniec ścieramy ser żółty na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Wrzucamy cebulę, por, marchew i ziemniaki na patelnię z odrobina tłuszczu. Całość smażymy ok 10 minut na wolnym ogniu. Po 10 minutach dodajemy boczek, kiełbasę bądź parówki i dalej smażymy ok 5 minut.

Przestygnięty farsz przekładamy do miski, dodajemy 4 łyżki sera, tymianek, koncentrat, makaron, keczup, sól, pieprz, szczyptę cukru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Do kwadratowej blaszki przekładamy połowę farszu, po czym przykrywamy warstwą żółtego sera. Następnie wykładamy drugą połowę i znów posypujemy resztą sera. Całość zapiekamy w piekarniku ok 40 minut w  180 st C.

 




poniedziałek, 14 stycznia 2013

Bananowa rozkosz :)

Dzisiaj przedstawiam wam pyszny koktajl bananowo- ananasowy :) 
Jest on pyszny oraz sycący gdzie może zastąpić drugie śniadanko :)

Składniki: 
  • ok pół szklanki świeżego ananasa ( może być z puszki )
  • 3 banany
  • szklanka mleka
  • płaska łyżka cukru pudru ( jak ktoś woli może dodać miód )

Przygotowanie:

Obieramy ananasa i kroimy w 1 cm kostkę. Pamiętajmy aby wydrążyć środek ananasa ponieważ jest zdrewniały i gorzki. Następnie obieramy ze skórki banany i wszystko razem wrzucamy do jednej miski. Wlewamy mleko i dodajemy cukier. Całość miksujemy na gładko. Przelewamy do szklanek i pijemy zaraz po przyrządzeniu. 


                                                                             
Przepis bierze udział w akcjach: 
                 
 

piątek, 11 stycznia 2013

Szaszłki wieprzowe

Hej dzisiaj podaję przepis na pyszne szaszłyki wieprzowe. Mój mąż wczoraj kupił schab i już nie miałam pomysłu co z niego zrobić. Znów schabowy? O nie! Poszperałam w necie i wpadłam na pomysł, żeby zrobić szaszłyki. No cóż, wyszły pyszne, a marynatę do nich wymyśliłam ot tak, co miałam pod ręką .

Składniki na marynatę:

  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki papryki słodkiej ( ja użyłam firmy Royal Brand w ramach testu )
  • łyżeczka musztardy chrzanowej
  • ketchup, ok 2 łyżeczek
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • pół cebuli pociachanej w piórka
  • przyprawa do kurczaka
  • łyżka oleju
Składniki:

  • schab bez kości
  • papryka
  • cebula
  • ananas świeży ( może być z puszki )
  • patyczki do szaszłyków                                                                                                      

Przygotowanie:

Schab kroimy na 1,5 cm kawałki. Wszystkie składniki na marynatę wrzucamy do jednej miski z mięsem i całość dokładnie mieszamy. Zostawiamy zamarynowany schab na całą noc. Następnie kroimy paprykę na 1,5 cm kawałki. Tak samo cebulę oraz ananasa. Bierzemy patyczek i nadziewamy mięso, cebulę, paprykę i ananas do momentu, kiedy braknie nam miejsca na patyczku. Po nakłuwane szaszłyki smażymy na patelni z obu stron i przekładamy do blaszki. Pieczemy aż będą gotowe w środku. Mniej więcej ok 30 minut w 180 st C.

Moja osobista ocena papryki węgierskiej mielonej to w skali od 1 do 6 to stanowcze 6 :)
Papryka jest naprawdę super i warta polecania dalej :)




środa, 9 stycznia 2013

Pieczone pałki z kurczaka

Jak widzieliście ostatnio otrzymałam produkty Prymat do testowania i dzisiaj nadarzyła się okazja do ich przetestowania. Wypróbowałam marynatę pikantną do mięs i pieprz czarny w młynku. Co do marynaty jest ona na surowo taka bez smaku, ale rzeczywiście jest pikantna. Po upieczeniu, pałki wyszły dobre. Ale mimo wszystko mi nie przypadła do gustu. Jak wspominałam użyłam również pieprzu czarnego w młynku. Jest on bardzo aromatyczny i bardzo mi on przypadł do gustu. Wiem, że już następnym razem go sobie kupię. Moja osobista ocena marynaty w skali od 1 do 6 wynosi 3. Ocena pieprzu to 6 na 6.

Składniki: 
  • 6 pałek z kurczaka
  • marynata pikantna ( ja użyłam tej co na zdjęciu poniżej )
  • sól,
  •  pieprz ( użyłam tego co na fotce )
  • szczypta czosnku suszonego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka oleju  

Mięso myjemy, wrzucamy do miski i dodajemy wszystkie składniki. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy do zamarynowania na ok 1 godzinę. Po upływie czasu pałki przekładamy do blaszki i pieczemy w 180 st C ok 1 godziny. 






piątek, 4 stycznia 2013

Test herbat firmy Skworcu



Tradycyjnie także w te święta nie było śniegu. Mimo to mróz od czasu do czasu dawał o sobie znać. Te właśnie momenty były doskonałą okazją do wypróbowania kolejnych produktów http://www.skworcu.com.pl, a mianowicie herbat: hawajskiej owocowej, romantyczny wieczór (zielona) i karmelowej (czarna). Za aromat daję 6/6, jednak znowu miałam wrażenie, że było go więcej niż samego smaku. Wiem, że herbaty liściaste z natury są „bladego” koloru, ale w tym przypadku wydawało mi się, że piję ciepłą wodę z nutką herbaty, a nie na odwrót. Może po prostu zbyt wysoko postawiłam poprzeczkę, porównując je do innych zielonych herbat, które po dłuższym czasie parzenia dawały mi „kopa”, a tutaj długość nie miała znaczenia… Nie wiem od czego to zależy, bo przecież na pierwszy rzut oka ich skład nie różni się od pozostałych. A wam jak przypadły do gustu te herbatki ? Moja osobista ocena tych herbat to 4/6.