Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Dziś przepis na pyszną surówkę z kiszonej kapusty. Nie wyobrażam
sobie np. zjeść rybki bez oto takiej surówki. Jadłam takie surówki z
kiszonej już w wielu miejscach i wielu restauracjach, ale powiem
szczerze że żadna mi nie podeszła. Ta surówka jest najlepsza i przepis
pochodzi z pracy gdzie był ciągle udoskonalany,ale najprostsza wersja
jest najlepsza:))
Składniki
Kiszona kapusta ok 0,5kg
3 jabłka
1 cebula
2 łyżki oleju
Cukier ok 2 łyżeczki
Pieprz
2 średnie marchewki
Natka z pietruszki
Przygotowanie
Odciskamy kapustę z nadmiaru
soku i kroimy ja w kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach na tarce
jarzynowej i dodajemy do kapustki. Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i
również dodajemy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych
oczkach i dodajemy do kapusty. Pieprzymy, cukrzymy, dodajemy olej,
mieszamy najlepiej rękoma ciut mocniej wyciskając sok z kapusty. Wtedy jest
taka soczysta i nie sucha. Możemy również dodać poszatkowaną natkę pietruszki, ale ja nie dodałam bo nie miałam.
Smacznego :)
kocham taką:) robimy bardzo podobnie tylko bez jabłek, a z dodatkiem kminku:)
OdpowiedzUsuńczęsto ją w domu robię :)
OdpowiedzUsuńRobię identyczną i też mi najlepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuńfakt, do rybki idealna :D my jeszcze jadamy do placka po węgiersku :)
OdpowiedzUsuńja też lubię taką do ryby:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką surówkę:)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj właśnie robiłam rybkę i surówkę :)
OdpowiedzUsuńnajlepsza na zimę:)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńja robię wersję bez jabłka ale jest równie smaczna :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka:)
OdpowiedzUsuńTakie proste sałatki zawsze są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńsuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńja do kaszanki podaję ekstra
OdpowiedzUsuńJadłam i tez dobre :)
UsuńA ja mogę taka pychotkę jeść bez niczego, po prostu samą surówkę! Na przykład na kolację, żeby nie przejadać się niczym innym
OdpowiedzUsuńNie no, na kolację to za ciężka kapucha jak dla mnie :)
Usuńpychota witaminowa!
OdpowiedzUsuńnajprostsze są najlepsze
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńA jakieś desery masz?
OdpowiedzUsuńAnonimie na razie to na blogu z typowych deserów to mam Panna cote, ale są ciastka i ciasteczka. Po prawej stronie są zakładki, poszperaj, może coś cię zainteresuje.
OdpowiedzUsuńAhahahah Natala o ile pamietam to przepis chyba moj;)
OdpowiedzUsuńNie wiem Elu czy twój, ale cała Tavola go papugowała i ja sie dalej dzielę ;)
UsuńRobię identyczną surówkę z kapusty kiszonej i muszę się przyznać, że kapustę mam swoją. Jest pyszna z dużą ilością suszonego kopru, marchewką, przyprawami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Tylko po co cukier w surówce kiedy jest już słodka marchewka i jabłko?
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem bez cukru i jest idealna!
Pozdrawiam
A to już kwestia gustu i upodobań. Ja na przykład nie zjem bez cukru, bo kwasem czuć.
UsuńZależy też na jaką kapustę trafisz czy kwaśną czy mniej kwaśną i czy dać cukry czy nie dać i czy trafi się słodka marchew czy też nie, bo nie zawsze marchew jest słodziutka.