Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem



Dziś przepis na pyszną surówkę z kiszonej kapusty. Nie wyobrażam sobie np. zjeść rybki bez oto takiej surówki. Jadłam takie surówki z kiszonej już w wielu miejscach i wielu restauracjach, ale powiem szczerze że żadna mi nie podeszła. Ta surówka jest najlepsza i przepis pochodzi z pracy gdzie był ciągle udoskonalany,ale najprostsza wersja jest najlepsza:))

Składniki
Kiszona kapusta ok 0,5kg 
3 jabłka 
1 cebula 
2 łyżki oleju 
Cukier ok 2 łyżeczki 
Pieprz 
2 średnie marchewki 
Natka z pietruszki 


Przygotowanie
Odciskamy kapustę z nadmiaru soku i kroimy ja w kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach na tarce jarzynowej i dodajemy do kapustki. Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i również dodajemy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Pieprzymy, cukrzymy, dodajemy olej, mieszamy najlepiej rękoma ciut mocniej wyciskając sok z kapusty. Wtedy jest taka soczysta i nie sucha. Możemy również dodać poszatkowaną natkę pietruszki, ale ja nie dodałam bo nie miałam.


Smacznego :)

28 komentarzy:

  1. kocham taką:) robimy bardzo podobnie tylko bez jabłek, a z dodatkiem kminku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię identyczną i też mi najlepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fakt, do rybki idealna :D my jeszcze jadamy do placka po węgiersku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też lubię taką do ryby:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dzisiaj właśnie robiłam rybkę i surówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja robię wersję bez jabłka ale jest równie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie proste sałatki zawsze są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. ja do kaszanki podaję ekstra

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja mogę taka pychotkę jeść bez niczego, po prostu samą surówkę! Na przykład na kolację, żeby nie przejadać się niczym innym

    OdpowiedzUsuń
  11. pychota witaminowa!

    OdpowiedzUsuń
  12. najprostsze są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  13. A jakieś desery masz?

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimie na razie to na blogu z typowych deserów to mam Panna cote, ale są ciastka i ciasteczka. Po prawej stronie są zakładki, poszperaj, może coś cię zainteresuje.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ahahahah Natala o ile pamietam to przepis chyba moj;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem Elu czy twój, ale cała Tavola go papugowała i ja sie dalej dzielę ;)

      Usuń
  16. Robię identyczną surówkę z kapusty kiszonej i muszę się przyznać, że kapustę mam swoją. Jest pyszna z dużą ilością suszonego kopru, marchewką, przyprawami.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tylko po co cukier w surówce kiedy jest już słodka marchewka i jabłko?
    Właśnie zrobiłem bez cukru i jest idealna!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to już kwestia gustu i upodobań. Ja na przykład nie zjem bez cukru, bo kwasem czuć.
      Zależy też na jaką kapustę trafisz czy kwaśną czy mniej kwaśną i czy dać cukry czy nie dać i czy trafi się słodka marchew czy też nie, bo nie zawsze marchew jest słodziutka.

      Usuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka