Karkówka w sosie własnym

Dzisiaj przedstawiam wersję karkówki w sosie własnym z dodatkiem cebuli. Powiem wam, że robię takie danie bardzo często jeśli nie mam żadnego pomysłu na obiad. Niby takie proste, a jakie smaczne. Najlepiej pasuje ona do ziemniaczków gotowanych. Przepraszam za mało apetyczne zdjęcie, ale robiłam je na szybko i dlatego tak wyszło.


Składniki
500g karkówki
3 cebule
Olej do podsmażenia mięsa i cebuli
Sól, pieprz
Można dodać pół kostki pieczeniowej.
Ja nie dałam bo uważam, że jest zbędna, ale jak kto lubi.

Przygotowanie
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie kroimy cebulę w piórka i podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dalej podsmażamy z cebulą. Jak już widzimy, że nam się mięso usmażyło to zalewamy je wodą i dusimy pod przykryciem ok 1,5 do 2 godzin, aby nam się cebula rozpadła i zredukował sos. Wtedy nie musimy zagęszczać sosu. Tak gotowe danie doprawiamy do smaku.

Do tego dania użyłam kaszy pęczak :)


Pozdrawiam Natalia :)

10 komentarzy:

  1. dawno nie jadłam takiego obiadu, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosty i smaczny obiadek a takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ostatnio odkrywam na nowo wszystkie kasze- jęczmienną, gryczaną itp. dawno ich nie jadłam a teraz nie mogę przestac:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle aby przykryło w całości mięso.
    Podczas duszenia mieszaj często całośc i jak będzie mięso twarde, a woda wyparuje po prostu dolej tyle samo aby mięso było przykryte.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka