Szybki sernik wiedeński

Ten sernik skradł moje serducho dlatego, że jest pyszny i nie opada :). Przygotowałam wersję bez czekolady, ale też jest dobra. Przepis zapożyczyłam z bloga Moje wypieki. Jest po prostu super i polecam go wam dalej :)
Składniki:
 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego- zmielonego dwa razy
5 jajek
 Pół kostki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
Cukier waniliowy ok 1 łyżeczki lub ziarenka wanilii ewentualnie otarta skórka z pomarańczy

Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z cukrem i wbijamy po jednym jajku, miksując. Stopniowo dodajemy twaróg i dalej ucieramy mase. Dodajemy mąki, wanilię lub skórkę. Gotową masę przekładamy do formy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja miałam większą foremkę. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st C. Wkładamy sernik, od razu zmniejszamy temperaturę do 150 st C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Podajemy najlepiej kilka godzin po upieczeniu lub na drugi dzień. Wtedy najlepiej smakuje.

41 komentarzy:

  1. Piękny, marzy mi się zrobić kiedyś taki udany sernik.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, doskonała klasyczna wersja bez zbędnych ulepszaczy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za sernikami,ale ten wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak serniki lubią opadać, przepis zapisałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, uwielbiam serniki, tego typu chyba wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda idealnie:) wspaniały wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za wspaniałości ! Chciałoby się tylko jeść...jeść...bez końca :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. MMMM! yum! Pycha :) Ja jestem w NYC ale jestem w polsce tylko na wakacje!
    xoxo
    Urszula
    www.fashfab.blogspot.com

    Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dorotka z Moich Wypieków i Ty wiecie, co dobre :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie ze wiem, dożo przepisów od niej mam i nie boję się z jej stronki ich robić :))

      Usuń
  10. Jak ja lubię serniki wszelkie...
    Muszę kiedyś ten przepis wykorzystać.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda przepysznie:)) koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda przepysznie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Serniczek do kawki idealny. Wyszedł ci piękny. Sama bym sie skusiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Serniczek!!! Mmmm uwielbiam wszystkie serniki, Twój wygląda bardzo idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię serniki! Któż nie lubi... Twój wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. chyba jednak troszkę opadł :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowny, uwielbiam serniki <3 pozdrawiam i obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham serniki :D Aż zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. właśnie zrobiłam, jest pyszny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Sernik jak sernik, nic specjalnego. Nie opadł, bo żeby opaść, musi najpierw urosnąć, a on podniósł się tylko lekko przy brzegach. Aby sernik wyrósł i był puszysty, to na kilogram sera trzeba dać ok 10 jajek, a co najmniej 8, co zależy od ich wielkości. I przede wszystkim kolejność, gdyż najpierw uciera się żółtka, następnie dodaje się pozostałe składniki i na końcu delikatnie mieszając dodać ubitą pianę z białek. Wtedy na pewno urośnie i będzie puszysty, a żeby nie opadł za bardzo (bo opadnie na pewno), to Mała kuchareczka już opisała.

    OdpowiedzUsuń
  21. a czy moe dno blaszki wylozyc alufolia czy musi byc papier

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nigdy nie próbowałam, ale raczej bym nie ryzykowała. Dlatego bo pod wpływem temperatury może folia się przykleić do dna ciasta. Możesz np. wysmarować lekko blaszkę masłem lub margaryną i posypać bułką tartą.

      Pozdrawiam

      Usuń
  22. dziekuje bardzo jutro rano bede piekla ten serniczek a piszac komentarz zjadlam literke g przepraszam .ala

    OdpowiedzUsuń
  23. SERNICZEK WYSZEDL SUPER WLASNIE WYSTYGL I BEDZIE ZARAZ KROJONY DO KAWUSI .PRZEPSI SUPER .POLECAM.ALA

    OdpowiedzUsuń
  24. Od tygodnia sie zabieralam az wkoncu stoi w piekarniku chyba bede musiala wyjsc na spacer bo nie wystygnie hahahah

    OdpowiedzUsuń
  25. Piecze się ;-) kochana pytanko piekarnik mam ustawione na 150 c termo obieg?

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyszedł przepyszny.U mnie tylko zastąpiłam mąka bezglutenowa i dodałam skorke pomaranczy i czekolady.Pieknie wyrosł i nie opadł.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka