Ciasto jabłkowo cynamonowe

Składniki:
200 g masła miękkiego
1 szklanka cukru
3 jajka
1 łyżeczka cukru z wanilią
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jabłka duże
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy. Do masy dodaję mąkę, wanilię, proszek do pieczenia i ok pół łyżeczki cynamonu. Całość dokładnie miksujemy. Wykładamy foremkę tortową o wymiarach 24 cm papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Obieramy jabłka i kroimy w 1 cm kostkę. Dodajemy do nich cynamon i łyżkę mąki aby nam za bardzo nie opadły. Jabłka wrzucamy na wierzch ciasta lekko dociskając. Pieczemy 55-60 minut w 180 st C. Gdy ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.


Do posypania ciasta użyłam cukru pudru od firmy Kupiec.



22 komentarze:

  1. podrzuc kawalek mi teraz do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do kawki kawałeczek poproszę :-)ja już czuję cynamon i jabłka

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj ja za cynamonem nie przepadam zwłaszcza w lecie, jest za ciężki jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda ale niestety nie lubie cynamonu :(
    dodaje do obserwowanych i czekam na rewanż.

    mojeskrytemarzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam jak zapach cynamonu unosi się po całym mieszkaniu podczas pieczenia :) Pyszne ciacho, przydało by mi się teraz do mojej porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W zeszłym roku robiłam ciasto cynamonowe z jabłkami, które tak mi smakowało, że kończyło się jedno, piekłam drugie, aż w końcu rodzina już na nie patrzeć nie mogła :D

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę koniecznie takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  10. kolejne fantastyczne ciasto w twoim wykonaniu:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm bardzo apetyczne, ciekawa taka nieco inna wersja jabłecznika, Skosztowałabym :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo tu apetycznie, będę zaglądać i próbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny i bardzo prosty przepis, lubię cynamon więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka