Kurczak w cieście kokosowym

Ten przepis kochani zaczerpnęłam od Ani z bloga * Fabryka Pomysłów* Przypomniała mi już o tak dawno zapomnianym i smacznym kurczaczku. Już kiedyś jadłam takie danie w mojej starej pracy, ale jakoś o jego istnieniu zapomniałam. Dzięki Ani przypomniałam sobie i zrobiłam :) Mojemu mężowi jak i Majce bardzo zasmakowało. 


Składniki:
1,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki
100g wiórków kokosowych
1 podwójna pierś z kurczaka
3 jajka
Sól i pieprz do smaku
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier i wlewamy mleko. Całośc dokładnie miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy. Doprawiamy większą szczyptą soli. Odstawiamy na 15 minut  ciasto. W tym czasie kroimy kurczaka na kawałki ok 1 cm. Solimy i pieprzymy. Takiego kurczaka wrzucamy do ciasta przygotowanego. Rozgrzewamy olej i do goracego tłuszczu wkładamy po kawałku kurczaka obtoczonego w cieście. Wyławiamy go z ciasta za pomocą widelca lub szczypiec. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor.

Do ciasta użyłam wiórek od firmy Skworcu.







27 komentarzy:

  1. O proszę, o kurczaku w cieście kokosowym jeszcze nie słyszałam. :) Już wiem co podam mojej rodzinie w weekend na obiad. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze nie widziałam jeszcze czegoś takiego:) bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uuu, pewnie smakuje znakomicie! :)

    och kochana, ja całe życie walczę,aby nie przytyć, a tu takie pytanie :D ale powiem Ci, że mój H zawsze mawia "na masę do ryż, twaróg i kurczak' :D haha

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszę się, że przepis się spodobał i że wszystkim smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm ale pyszności, muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś otworzyli u nas pierwszy chiński bar, a było to lat temu naście - i takiego kurczaka w cieście kokosowym podawali...Pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam i kokos i kurczaka, ale nigdy jeszcze nie próbowałam połączenia tych dwóch produktów. Chętnie bym takie coś zjadła ^.^

    OdpowiedzUsuń
  8. o tak! już wiem jakiego kurczaka sobie upichcę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe kąski:D
    uwielbiam takiego kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki 'słodki' kurczak. Jako że kurczaka zjem w każdej postaci, porywam Twojego i kto wie? może kiedyś spróbuję^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam podobnego kurczaczka, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaczniusi ten przepis, na pewno z niego skorzystam! dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nie robiłam takiego kurczaka, koniecznie muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam kurczaka wg Twojego przepisu. Jest b. dobry, tylko mi wyszły bardziej takie placuszki, są bardziej spłaszczone te moje kawałeczki. Czy tego kurczaka należało wrzucić na głęboki olej jak pączki? Jak to zrobiłaś że Twój kurczak bardziej wygląda jak "kuleczki" ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aby powstał kształt kulek należy je smażyć na głębokim oleju jak pączki, co jest też podkreślone w składzie przepisu:) Najlepiej ciasto jest nakładać delikatnie na tłuszcz za pomocą łyżki (robiłam nie raz).

      Usuń
  15. Dzięki :) Faktycznie trochę nieuważnie przeczytałam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  16. To jest super! Muszę wypróbować :) !!!

    OdpowiedzUsuń

  17. Kurczaczek chrupiący,sama bym schrupała cały talerz

    OdpowiedzUsuń
  18. Znakomite danie. Wychodzi ogromna ilość jedzenia, ale naprawdę danie jest pyszne. Kulki pięknie wyrosły i smakowały jak kupione w chińskim barze. Nigdy nie sądziłam, że mój ulubiony kurczak jest do zrobienia w domu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawy przepis, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam, mam zamiar przygotować dzieciakom w sylwestra i zastanawiam się czy nie lepiej zmielic mięso i uformować kulki? Co o tym sądzicie? Pozdrawiam marcin

    OdpowiedzUsuń
  21. Hmm, nie pomyślałam nad tym aby zmielić mięsko.
    Ciekawa alternatywa, spróbuj.
    Powinno być smaczne :)

    Pozdrawiam
    Mała kuchareczka

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka