Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

wtorek, 26 marca 2013

Schab w sosie pieczarkowym

Chciałabym was przeprosić za moją nieobecność, ale wynikało to z mojego lenistwa i dziwnej niechęci do gotowania. Na szczęście już mi przeszło i postaram się nadrobić zaległości na blogu.
Dzisiaj przedstawiam prosty przepis na schab w sosie pieczarkowym. Jest to danie bardzo proste oraz smaczne. W dodatku szybkie w wykonaniu. Taka odmiana zwykłego znudzonego schabowego.

Składniki:
5 plastrów schabu
Sól, pieprz biały
Pół opakowania śmietany 18 %
Pół opakowania śmietany 30 %
1 duża cebula
Pieczarki
Olej

Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie mięso smażymy na wolnym ogniu i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kroimy cebulę w piórka, podsmażamy. Następnie kroimy pieczarki w cienkie plasterki i dodajemy do smażącej się cebuli i dalej podsmażamy. Na koniec dodajemy śmietanki, sól i biały pieprz. Dusimy ok 5 minut. Zalewamy schab i podajemy. Jeżeli sos będzie za rzadki można zaciągnąć zawiesiną z mąki. Dodatkowo dla smaku możecie dodać pół kostki rosołowej. Ja nie dawałam bo wolę bez kostki.


16 komentarzy:

  1. ale pyszności :) zjadłabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciekawostki...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wróciłaś w wielkim stylu, schab pierwsza klasa - bardzo smakowity:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię schab z pieczarkami:) czasami daję go do środka albo własnie robię podobny sos jak Ty, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności:) fajnie, że już wróciłaś, chyba każdy ma takie dni, że mu się nic nie chce. Ja niedawno też miałam mały kryzys z blogiem, choć może tego widać, nie było. Przez chwilę zaczęłam się zastanawiać czy ma sens. Ale mi przeszło i A. też mi to wybił z głowy:D

    OdpowiedzUsuń
  6. czesto robie to danie
    zawsze wychodzi
    ;))
    dzis u mnie post o rozswietlaczach,zapraszam :))
    x
    x
    x

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smacznie ... ;3

    OdpowiedzUsuń
  8. pychota!
    miałam wczoraj na obiadek

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, narobiłas mi ochoty :))

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda smacznie ale ciekawi mnie czy będziesz mogła dodać schab w sosie ziołowo -serowym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. sos pieczarkowy! mój ulubiony:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam zjadałabym taki schab z pieczarką :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam pieczarki w każdej postaci. Na pewno zrobię to na obiad któregoś dnia.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)