Karkówka w sosie meksykańskim


Dzisiaj przepis na pyszną karkówkę w sosie meksykańskim z pieczarkami i cebulą. W sam raz na niedzielny obiadek. Przepis dorwałam od mojej znajomej Małgosi T. Karkówka zasmakowała mi bardzo, więc postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem. Do tego dania użyłam gotowego sosu meksykańskiego Łowicz.

Składniki:
Ok 5 plastrów karkówki
Sól, pieprz
3 średnie cebule
Ok 200g pieczarek
Olej do smażenia
Gotowy sos meksykański

Przygotowanie:
Karkówkę rozbijamy na cienkie plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie podsmażamy cebulę oraz pieczarki. Plastry karkówki przekładamy cebulą, pieczarkami i mięsem. Na wierzchu polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 200 st C na 1,5 godziny.
 


Przypominam o moim konkursie książkowym :)

27 komentarzy:

  1. rzadko używam gotowych sosów, ale akurat te z łowicza są dobre i to po nie sięgam jak już:) pyszna karkówka i szybka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie w domu karkowke mozna bylo by jesc codziennie
    najczesciej robie marynowana w musztardzie w piekarnika
    pychota!
    x
    x
    x

    OdpowiedzUsuń
  3. to może być dobry pomysł na karkówkę:D

    OdpowiedzUsuń
  4. karkówka pyszna rzecz :) z reguły piekę całą w piekarniku, ale opcja z sosem też dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka :) bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ZDROWYCH ,POGODNYCH ŚWIĄT
    Karkówka bardzo apetyczna

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję bardzo za odwiedziny :)
    subskrybuję i tego bloga :)
    przepis świetny i z całą pewnością bym go wykorzystała gdyż i ja i mąż lubimy karkówkę ale w naszym wynajmowanym mieszkanku cierpimy na brak piekarnika :(:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! Danie wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

  9. Mała kuchareczko, jak tu wiosennie ! :)
    A karkówkę przydaloby się zjesc po swietach ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm.. Pysznie tutaj. :D
    A bloga obserwuję, będę czerpać inspiracje. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ cuda cudeńka tu pichcisz! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jejku... jak pyszna karkówka muszę koniecznie zrobić taką ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. z przykryciem czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jak umieszczam w naczyniu karczek, cebule, pieczarki to pozniej znów karczek ?

      Usuń
    2. Ilonka, no coś ty :)
      Nie, tylko jedną warstwę mięsa dajemy :)

      Usuń
  14. Plastry karkówki przekładamy cebulą, pieczarkami i mięsem. Tak napisałaś i dlatego się zastanawiałam ;) dzisiaj wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  15. "Gotowy sos meksykański"...

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka