Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

środa, 13 lutego 2013

Paszteciki francukie

Dzisiaj przedstawiam pyszne paszteciki z ciasta francuskiego, nadziewane boczkiem z cebulką i fetą. Są bardzo szybkie w wykonaniu i do tego bardzo smaczne.

Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
Boczek w plasterkach ( ja dałam dwa opakowania)
Pół kostki fety
2 cebule 
Sól, pieprz
1 jajko

Przygotowanie:
Kroimy boczek, cebulę w kosteczkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Następnie do ostudzonego boczku dodajemy pół kostki fety, pokrojonej w kostkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Ciasto francuskie rozkładamy i przekrawamy wzdłuż. Paski powinny mieć ok 5 cm szerokości. Następnie nakładamy farsz i zlepiamy lekko dociskając widelcem, jak pierogi. Takie przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkłóconym jajkiem smarujemy paszteciki aby miały piękny kolor. Pieczemy w 200 st C ok 25/30 minut.



14 komentarzy:

  1. Bardzo fajne, zwłaszcza na imprezę:-) I na pewno były smaczne:-)?

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha!:) uwielbiam takie wariacje z ciasta francuskiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. boczek w środę popielcową ....JEJ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia czy nie zwróciłaś uwagi na datę na fotce? Jest wczorajsza :))

      Usuń
  4. Ja uwielebiam ciasto francuskie z jabłuszkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają.:D Chętnie bym zjadła.:P

    OdpowiedzUsuń
  7. mała kuchareczko oryginalny farsz pomysłowe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja lubie ciasto francuskie , ale dodaje szynki lub salami zamiast boczku;)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)