Frykadelki wieprzowe z warzywami



Składniki
Mięso mielone wieprzowo - wołowe                                           
Pół szklanki włoszczyzny w paskach
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 jajka
Bułka tarta
1 łyżka masła
Olej do smażenia

Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Dodajemy jedno jajko, włoszczyznę, czosnek przeciśnięty przez praskę, dwie łyżki bułki tartej oraz przestygniętą cebulę. Całość dokładnie wyrabiamy. Aby frykadelki nie były suche, warto dodać odrobinę wody lub bulionu. Następnie formujemy podłużne kotleciki, takie jak na zdjęciu. Obtaczamy je w jajku i bułce tartej, po czym smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. smakowite, w sam raz na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie coś muszę zrobić - mąż będzie zachwycony :)

    A tak w ogóle to zostałaś przeze mnie otagowana info tutaj: http://freeismylive.blogspot.com/2013/02/zatagowana.html
    zapraszam do zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł:) przepis zapisuję sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam takich kotlecików z warzywami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o jakie pyszne kotleciki! przepis już zanotowałam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mięsozercy, jakim jestem - danie idealne. :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka