Wiewiórka




Dzisiaj przedstawiam wam przepis na ciasto, które nazywa się Wiewiórka. Przepis zapożyczyłam ze strony Kotlet.tv. Wyszło bardzo smaczne, puszyste i do tego sporo wyrośnięte. Często zaglądam do Pauliny z Kotleta. Ma fajne i sprawdzone przepisy, które mnie jeszcze nie zawiodły. Do tego ciasta miałam okazję wykorzystać bakalie firmy Skworcu. Głównie chodziło mi o wykorzystanie orzechów włoskich, ale dodałam także suszone śliwki i brzoskwinie po raz drugi. Orzechy, jak orzechy - wspaniałe do ciasta.

Składniki:
  • 3 jabłka                                                                       
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • pól szklanki oleju
  • śliwki suszone garśc
  • brzoskwinie suszone garść
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich ( użyłam  firmy Skworcu )                                                                                                                  
Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy je w kostkę o grubości 1 cm. Jajka ucieramy razem z cukrem, dodając kolejno: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę spożywczą. Całość chwilkę miksujemy. Na drobniejsze kawałki kroimy orzechy włoskie, śliwki oraz brzoskwinię. Dodajemy je do ciasta i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st C, ok 60 minut. Ja piekłam w kwadratowej formie.

10 komentarzy:

  1. Przepyszna:-) Dawno przymierzam się do niej:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto pełne po samiutkie brzegi!

    OdpowiedzUsuń
  3. UWIELBIAM WIEWIÓRKĘ! ja zawsze dodaję jeszcze łyżeczkę kakao dzięki temu wychodzi ciemne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie wygląda, pełne bakalii, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie dzisiaj taką samą upiekłam! ;) dodałam rodzynki jeszcze :D i też dodałam kakao= ale tylko pół łyżeczki, bo nie miałam cynaomnu. Och, ale mi tak ładnie nie wyrosło, ale za to w smaku bylo idealnie wilgotne :) twoje też wygląda..mm..

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo smakowicie chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto. Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka