Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

środa, 28 listopada 2012

Pizza misz masz

Ten przepis na ciasto zasięgnęłam od mojej znajomej. Byliśmy u znajomych w odwiedzinach i Ania zrobiła pyszną pizze. Uwiodło mnie w niej ciasto. Mianowicie to, że do ciasta dodaje się piwo ! Nigdy nie słyszałam o takim czymś. Tak więc postanowiłam wypróbować przepis. A wy dajecie do ciasta piwo? Znałyście wcześniej taki przepis?

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 puszki piwa
  • 1/3 szkl mleka
  • 1/3 op świeżych drożdży
  • sól,  pieprz
Składniki na wierzch pizzy:
  • pieczarki
  • szynka
  • kukurydza
  • ogórki konserwowe
  • ser żółty
  • oregano
  • keczup pikantny
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. W wolnym czasie kroimy pieczarki w cienkie plasterki, szynkę w duże kwadraty, ogórki konserwowe w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy mamy wyrośnięte ciasto pizze smarujemy keczupem i posypujemy oregano. Następnie układamy składniki jak kto lubi :)
Pieczemy 30 minut w 180 st.




wtorek, 27 listopada 2012

Kapusta zasmażana

Tą kapustę zasmażaną robi moja teściowa. Jest ona najlepsza jaką dotychczas jadłam.  W sam raz podchodzi pod moje kubki smakowe. Pasuje jako dodatek do obiadu, ale i również można sobie samą przekąsić. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu naprawdę :)

Składniki:
  • pół główki kapusty
  • 1 cebula
  •  łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka ketchupu  
  • 5 szklanek wody do zalania kapusty
Przygotowanie: 

Płuczemy kapustę i szatkujemy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Kapustę wrzucamy do garnka i cebulę również. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą i dusimy aż kapusta zmięknie. Mieszamy od czasu do czasu aby nam nie przywarła go garnka. Ja dusiłam ją ok 50  minut. Pod koniec dodajemy koncentrat, sól, pieprz, cukier i keczup. Mieszamy i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Jeszcze do kapusty dodajemy zawiesinę z mąki i wody. Gotujemy chwilkę i gotowe.


poniedziałek, 26 listopada 2012

To zamierzam sobie kupić :)

Jak każda z nas kucharek ma zapewne takie coś jak manię kupowania rzeczy do kuchni. Jedne dziewczyny mają fioła na punkcie talerzyków, inne na papilotkach do muffinek, a ja na punkcie  wszystkiego co jet związane z kuchnią. Mój M mówi, że już nie ma miejsca na te graty, ale jak coś zobaczę fajnego to aż żal nie wsiąść i zawsze mi się przyda :) Teraz zamierzam sobie kupić nóż fiskars szefa kuchni lub taki nóż japoński też tej firmy. Następną rzeczą jest łyżeczka obustronna do wydrążania. Kolejnymi rzeczami  są maszyna do lodów, patelnia do racuchów i jajek sadzonych, patelnia grillowa, gałkownica do lodów no i szczypce z końcówką plastikową. Mam taki plan aby właśnie nóż, łyżeczkę i szczypce kupić sobie jeszcze w tym roku :)

1)Patelnia do jajek i placuszków:

2)Nóż szefa kuchni:



3) Łyżeczka obustronna:



4)Szczypce nylonowe:




sobota, 24 listopada 2012

Domowe chipsy o smaku gyros

Moim zdaniem te chipsy nie mają porównania do tych kupnych. Szczerze to wolę trochę czasu poświęcić i sama zrobić od czasu do czasu niż zajadać się tą chemią z paczki. Nie powiem od czasu do czasu u kogoś poczęstuję się chipsem. Najważniejsze jest to w nich, że nie zawierają ani grama chemii, no może przyprawy gyros ciut :) 
Składniki:
  • ziemniaki
  • sól
  • przyprawa gyros
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w bardzo cieniuteńkie talarki i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu chipsów wyjmujemy je na ręcznik kuchenny aby tłuszcz obleciał. Doprawiamy przyprawą gyros i solą. Smacznego  








 


piątek, 23 listopada 2012

Pulpeciki w sosie śmietanowo koperkowym

I znów pytanie co by tu zrobić na obiad. Mam kurczaka w lodówce, koperek i śmietanę.
No to myślę, myślę i wymyśliłam zwykłe pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym. Pulpeciki wyszły bardzo smaczne takie delikatne w sam raz dla mojej córeczki Majeczki. Dałam jej pierwszego pulpecika na spróbowanie to tylko mruczała jakie to pyszniutkie :) Tak więc oto przepis.

Składniki:
  • mniej niż pół szklanki śmietany 30 %
  • 1 cebula
  • szklanka wody
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • jak kto woli można dodać kostkę rosołową
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek wody
  • 400g  mięsa mielonego drobiowego
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • jajko
Przygotowanie: 

Kroimy cebulę na pół,  jedną połówkę ścieramy na miazgę i dodajemy do mięsa mielonego. Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy jajko, bułkę tarta i mieszamy. Z takiego mięsa mielonego formujemy małe pulpeciki i gotujemy ok 5 minut. Drugą połówkę cebuli kroimy w kostkę i przesmażamy. Do cebuli dodajemy wodę, śmietanę, koperek i gotujemy na wolnym ogniu ok 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy aby nam się nie przypalił sos. Bierzemy 4 łyżki wody, mąkę, mieszamy dokładnie aby nie było grudek i wlewamy zawiesinę do sosu. Gotujemy ok 1 minuty. Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem. Takim przygotowanym sosem polewamy nasze pulpeciki, podajemy np. z ziemniakami i surówką.











czwartek, 22 listopada 2012

Pierś z kurczaka owinięta boczkiem z camembertem

Składniki:
  • dwie piersi z kurczaka
  • opakowanie boczku w plasterkach
  • pół serka camembert
  • sól i pieprz
  • folia aluminiowa
Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy. Każdą z piersi nacinamy wzdłuż (robimy takie kieszonki). Solimy i pieprzymy. Do kieszonek wkładamy serek camembert. Całą  pierś owijamy plasterkami boczku, układamy na kawałku foli aluminiowej i przykrywamy. Pieczmy ok 40 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wyjmujemy je z folii po czym ponownie pieczemy  jeszcze 5 minut. 
Smacznego

 




środa, 21 listopada 2012

Gołąbki w sosie pomidorowym


Składniki na farsz do gołąbków:
  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
  • pół szklanki ryżu ugotowanego
  • mieszanka warzyw w paski np. z biedronki ok 1 szklanki
  • łyżka masła
  • koperek
  • pół cebuli
  • sól,  pieprz   
Na sos pomidorowy:
  • przecier pomidorowy w kartoniku 2x
  • łyżka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka śmietany 18%  
  • sól, pieprz
   Do zawijania gołąbków 5 liści kapusty włoskiej

Przygotowanie:

Odrywamy liście od kapusty, myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do wrzącej wody i sparzamy aż będą miękkie. Do mielonego mięsa wrzucamy ugotowany ryż, posiekany koperek, przesmażone na maśle warzywa w paski, startą cebulę, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy dokładnie. Na miękkie liście kapusty układamy po 2 łyżki farszu, zawijamy ciasno i spinamy wykałaczkami, aby nam się gołąbki nie rozleciały. Następnie wlewamy przecier do garnka, wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i dodajemy śmietanę. Takim przygotowanym sosem pomidorowym zalewamy gołąbki i dusimy ok 1 godziny. Jeżeli sos jest za rzadki można zagęścić zawiesiną z mąki pszennej z wodą.



1) Sparzamy liście kapusty



2) Dodajemy składniki do mięsa
 3) Mieszamy wszystko razem
4) Zawijamy gołąbki

5) Gotowe gołąbki polane sosem pomidorowym.






wtorek, 20 listopada 2012

Roladki schabowe

Dzisiaj podaję przepis na roladki schabowe nadziewane cebulką i zółtym serem. Taka roladka jest bardzo dobrym zastępstwem tradycyjnego kotleta schabowego. Wyszły bardzo smaczne, mój mąż się wręcz nimi zajadał :)
Składniki:
  • Schab bez kości ( ja miałam 6 sztuk gotowego pokrojonego w plastry )
  • 3 cebule
  • ser żółty
  • sól,  pieprz
  • łyżka ketchupu pikantnego
  • pół łyżeczki majeranku
  • bułka tarta do panierki
  • 3 jajka do panierki
  • olej do smażenia
 Przygotowanie:

Kroimy cebulę w piórka i smażymy aż będzie miękka. Następnie ścieramy ser zółty na grubych oczkach na tarce jarzynowej. Do ostudzonej cebuli dodajemy keczup, sól,  pieprz, majeranek i na końcu ser zółty. Wszystko dokładnie razem mieszamy. Schab rozbijamy cienko, układamy na nim farsz i zawijamy. Roladki panierujemy w jajku roztrzepanym i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Ja je wkładam jeszcze na 15 minut do piekarnika, aby jeszcze dla pewności doszły do siebie.

poniedziałek, 19 listopada 2012

Tymiankowe udka z kurczaka

Uwielbiam pieczone udka w różnej postaci, ale najbardziej lubię z tymiankiem :)
Tymianek dodaję do prawie wszystkich pieczeni. Daje taki niepowtarzalny smak i aromat. Takie mięsko jest dla mnie najprostszą alternatywą na szybki i tani obiad. 
Składniki:
  • 2 udka z kurczaka 
  • sól, pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • czubata łyżeczka świeżego tymianku
  • płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka kamis
  • łyżka oliwy
Przygotowanie:

Dokładnie myjemy udka z kurczaka. Wszystkie składniki wsypujemy do mięsa wraz z oliwą i  nacieramy mięso. Układamy udka na blaszce do pieczenia,  przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 min. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i polewamy udka sosem wytworzonym z mięsa . Pieczemy jeszcze 15 minut.







wtorek, 13 listopada 2012

Buraczki z jabłkiem

 Czy widzieliście, że buraki czerwone mają wspaniały wpływ na nasze zdrowie?  Na przykład jest to świetny lek na anemię, niską odporność, wzdęcia, zaparcia, leczą przeziębienia, a także na kaca:)
U nas w rodzinie wszyscy bardzo lubią buraczki na ciepło. Kiedyś zupełnie inaczej przyrządzałam buraki zasmażane, ale podejrzałam jak robi je moja teściowa bo bardzo mi smakowały. Są tak proste w przygotowaniu, a za to jakie smaczne!

 Składniki:
  • 0,5 kg buraków czerwonych
  • 2 lub 3 jabłka
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła
  • szczypta kwasku cytrynowego
 Przygotowanie:

Wstawiamy  umyte, nieobrane buraki do wody i gotujemy do miękkości ok 50 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Obieramy je ze skórki i ścieramy na średnich oczkach na tarce jarzynowej. Jabłka obieramy i ścieramy na grubszych oczkach. Dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko ze sobą. Buraki wrzucamy na patelnie i dodajemy masło, podgrzewamy aż się masełko rozpuści. Takie buraczki pasują zarówno na zimno jak i na ciepło do obiadu.











poniedziałek, 12 listopada 2012

Penne w sosie ze świeżych grzybów

Mój teść zna się bardzo dobrze na grzybach. Z tego względu, że mieszkamy tuż przy lesie i się tu wychował. Grzechem nie byłoby ruszyć na grzyby w sezonie. Ja się osobiście nie znam dobrze na grzybach. Znam tylko podstawowe ich odmiany. Teść odwiedził nas z teściową, matką chrzestną mojej Majeczki i już w dniu kiedy mieli wyruszyć do Warszawy tata znalazł 5 dużych prawdziwków Jakie były piękne i zdrowe. Tak myślałam co by tu z nich przyrządzić i postanowiłam zrobić penne w sosie grzybowym i tak  uczyniłam. Mój mąż jak spróbował makaronu z sosem to co po chwila dochodził i sobie dokładał, mówił że jest świetne takie aromatyczne i kremowe:) Bardzo miło słyszeć takie słowa gdy komuś coś smakuje i nie mówi mi tego tylko dlatego, że nie chce urazić  najbliższej osoby. Wolę najszczerszą ale okrutną prawdę niż kłamstwo.

Składniki:
  • Grzyby ja dałam ok 4 garści
  • pól szklanki kremówki
  • sól, pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia 
Przygotowanie:

Grzyby dokładnie czyścimy i płuczemy. Kroimy grzyby w dwu centymetrową kostkę. Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy ok 40 minut. Gdy mamy grzyby ugotowane to wlewamy śmietankę i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 3 minuty. Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki. Na sam koniec doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem wcześniej przygotowanym.




sobota, 10 listopada 2012

Nowy nabytek kuchenny:)

Witam muszę się wam pochwalić jaki mam nowy nabytek kuchenny:)
 Byłam z mężem przypadkiem w Ikei  i natknęłam się na takie foremki do lodów.
Kiedyś już ich szukałam w sklepach, ale jakoś nie mogłam ich dostać w przystępnej cenie.
Foremki są na 6 lodów i kosztowały mnie 9 zł.
Tylko jeszcze jedna rzecz została mi do kupienia - maszyna do lodów.
Strasznie choruję na taką maszynę i super byłoby mieć takową.
A wy robicie lody? Jak tak to w jaki sposób ?
Ja kiedyś zrobiłam  lody o smaku czekoladowym i przyznam że dobre, lecz zbite.
Nie  chciało mi się ubijać po prostu :(
Jak kupię sobie maszynę, a będzie to niedługo to zrobię lody w tych foremkach.
A na razie niech czekają.

          

piątek, 9 listopada 2012

Liebster Blog:)

Cześć wchodzę na bloga, a tu niespodzianka!
Zostałam nominowana do Liebster Blog
Nominowała mnie Patrycja z  bloga http://miksturownik.blogspot.com i Bożenka z bloga http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com.
Dziękuję dziewczyny:)

Z czego co wyczytałam to Nominuje się blogi o mniejszej oglądalność dzięki czemu można się lepiej poznać i zapromować:) Ta zabawa polega na odpowiedzeniu na 11 pytań otrzymanych od osoby, która cię nominowała. Potem ty nominujesz kolejne 11 i zadajesz im pytania i informujesz ich, że je nominowałaś. Jeszcze jedno - nie wolno nominować osoby, która cię nominowała.

Oto pytania Bożenki:

 1) Dlaczego założyłaś bloga?
 Ponieważ bardzo lubię gotować i dzielić się z innymi przepisami.


 2) Twoje ulubione danie?
 Spaghetti bolognese


 3)Twój pomysł na dobry humor?
 Zakupy!!


 4) Do czego/kogoś masz słabość?
 Do dzieci, męża, zakupów i dobrego jedzenia:)


 5) Na co wydałabyś ostatni grosz?
 Na córeczkę:)


 6) Co zrobiłabyś na romantyczną kolację?
 Frytki:))
 Żartuję, czekoladowe fondue.


 7) Największe marzenie?
 Wyprowadzić się z Krakowa w rodzinne strony.


  8)Największa kulinarna wpadka?
 Włos w surówce w pracy.


  9)Ulubiona pora roku i dlaczego?
 Zima bo lubię śnieg, a lato bo lubię upały:))


  10)Najmilsze wspomnienie z dzieciństwa?
 Skakanie po drzewach z koleżankami


  11)Jak spędzasz wolny czas?
 Pisząc bloga i spacerując z Majeczką


Oto pytania Patrycji:


1. Książka warta polecenia...

Kuchnia Polska Małgorzaty Puzio i seria książek siostry Anastazji.

2. Twoje ulubione miejsce wypoczynku?
Balkon


3. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?
 Spaghetti bolognese


4. Morze czy góry?
Zależy od nastroju


5. Ulubiony kwiat?
Róża


6. Postać historyczna z którą się utożsamiasz?
Yyyyy....


7. Ukochana pora roku?

 Lato bo Lubię upały, zima bo lubię śnieg

8. Ulubiony kosmetyk?
Podkład Vichy i tusz do rzęs L'Oreal, Telescopic 


9. Rzecz bez której nie wychodzisz z domu?
Nie ma takiej rzeczy


10. Jaki masz kolor oczu?
Zielone


11. Ulubiony cytat, porzekadło, sentencja..


Mądry Polak po szkodzie,a przed szkodą i tak głupi:)


Dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi

Polak głodny to zły



Moje pytania:)

 1) Skąd pomysł na założenie bloga?

2) Twoja ulubiona potrawa?

3) Ulubiona kiążka kucharska?

4) Na bezludną wyspę co byś zabrał/a?

5) Skąd czerpiesz pomysły na swoje przepisy do bloga?

6) Ulubiony kolor


7) Czy słuchasz, lubisz disco polo?

8) Co sądzisz o moim blogu?

9) Jakie jest twoje ulubione ciasto?


10) Ulubiony aktor ,aktorka ?

11) Czego byś nigdy nie zjadł/a ?


Blogi które ja nominuję:))

1) http://fabrykapomyslow50.blogspot.com
2) http://apetycznedebiuty.blogspot.com
3) http://schokoladeinspirationen.blogspot.com
4) http://ankawell.blogspot.com
5) http://josala.blogspot.com
6) http://book-and-cooking.blogspot.com
7) http://nemi-habibi.blogspot.com
8) http://hanik-gotuje.blogspot.com
9) http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com
10) http://zaciszekuchenne.blogspot.com
11)  http://zapachykuchni.blogspot.com


Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy!



 

Kwadraciki francuskie

Oto przepis na kwadraciki z ciasta francuskiego, nadziewane boczkiem, cebulką i żółtym serem. Bardzo lubię takie połączenia smakowe:) Mój mąż stwierdził, że są przepyszne, a jeszcze lepsze gdy ostygną. Jeżeli zjemy je ciepłe fajnie ciągnie się żółty serek.
Składniki:
  • ciasto francuskie 
  • ser żółty
  • 2 cebule
  • boczek w plasterkach
  • kminek do posypania
  • jajko
Przygotowanie:

Kroimy cebulę w drobną kostkę, tak samo boczek, podsmażamy razem. Ścieramy żółty ser na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wrzucamy do przestygniętego boczku z cebulą. Mieszamy razem i doprawiamy lekko solą i pieprzem. Następnie rozwijamy ciasto francuskie, wycinamy kwadraty. Na jeden kwadrat kładziemy 2 łyżki farszu i drugim kwadratem przykrywamy farsz. Boki lekko dociskamy i przyciskamy widelcem, aby się lepiej zlepiło. Takie kwadraciki układamy na blasze,  smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w 180 st C, aż będą rumiane.  (Nie sprawdzałam czasu ale tak na moje oko to 20 minut).














czwartek, 8 listopada 2012

Ciasteczka żurawinowe z migdałami

Dzisiaj przepis na szybkie ciastka owsiane z żurawiną i migdałami. Ciastka mnie zaskoczyły w jakim szybkim tempie się je przygotowuje, 30 minut i gotowe. W sam raz dla niespodziewanych gości. Powiem szczerze, że zjadłam ze 3 sztuki i się nimi nasyciłam. Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka, ale ja oczywiście go zmodyfikowałam inaczej nie byłabym sobą:)
Zawsze coś w przepisach modyfikuję i nigdy nie mogę czegoś zrobić według przepisu. 
Taka moja zmora:)

Składniki:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • żurawina
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła 
  • 3/4 szklanki brązowego cukru 
  • jajko
  • płatki migdałowe
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:

Żurawinę i migdały drobno kroimy. Wsypujemy je do miski, dodajemy do niej płatki, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko razem. W drugiej misce ucieramy miękkie masło z brązowym cukrem na gładką masę. Pod koniec ucierania dodajemy jajko i dalej miksujemy. Na sam koniec dodajemy stopniowo suche składniki i miksujemy. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, robimy z ciasta kuleczki i lekko je spłaszczamy. Takie ciastka pieczemy ok 15/20 minut w 180 st C. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są dość miękkie ale gdy wystygną stwardnieją.




Ten przepis bierze udział w akcji http://wkuchni.usagi.pl/akcje/10/wielkie_swieto_zurawiny_2012.html

 Czas na piknik

wtorek, 6 listopada 2012

Omlet z dżemem wieloowocowym

Mój mąż dzisiaj wrócił późnym popołudniem z pracy i oznajmił mi, że ma ochotę na omlet.
 Tylko jaki ja mam ten omlet zrobić na słono czy na słodko, taki miałam dylemat :)
Zdecydowałam się, że będzie na słodko z dżemem wieloowocowym,  posypanym cukrem pudrem. Wyszedł smaczny tylko z jednej strony ciut mi się przypalił i czułam lekką goryczkę. Moja taka osobista rada aby uważać na omlet żeby się nie przypalił ! 
Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • dżem ( ja użyłam wieloowocowego)
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • 1 szklanka mąki pszennej
Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do utartej masy żółtkowej dodajemy białka, delikatnie mieszamy łyżką. Taką masę wlewamy na patelnie z tłuszczem i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Pamiętajmy żeby omlet nam się nie przypalił !


niedziela, 4 listopada 2012

Motylkowe pieguski:)

Przyszedł czas na coś słodkiego, a mianowicie na ciasteczka:)
Ciasteczka są bardzo smaczne i w sam raz pasują do kawy.
Tak właściwie to testowałam wykrawaczkę z pierwszego numeru dekoracji ciast.
Przyznam szczerze, że są bardzo fajne:)

Składniki:
  • 3 szkl mąki
  • 180 g masła
  • 2,5 łyżki cukru
  • ok 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 18 lub 12
  • łezki czekoladowe do zapiekania lub kawałki czekolady

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, sól wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałki. Oddzielamy żółtka od białek i żółtka także wrzucamy do miski. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Następnie wkładamy je do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkujemy przez folię spożywczą i wykrawamy ciasteczka, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wciskamy w nie łezki do zapiekania i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C ok. 15 minut.