Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

poniedziałek, 29 października 2012

Zimowo za oknem i przed domem, widoki z mojego podwórka:))


Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła!
Szczypie w nosy, szczypie w uszy
Mroźnym śniegiem w oczy prószy,
Wichrem w polu gna!
Nasza zima zła!

Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła!
Płachta na niej długa, biała,
W ręku gałąź oszroniała,
A na plecach drwa...
Nasza zima zła!

Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła!
A my jej się nie boimy,
Dalej śnieżkiem w plecy zimy,
Niech pamiątkę ma!
Nasza zima zła! 





 

piątek, 26 października 2012

Piękna jesień:))

Jesienią, jesienią
Sady się rumienią:
Czerwone jabłuszka
Pomiędzy zielenią.
Czerwone jabłuszka,
Złociste gruszeczki
Świecą się jak gwiazdy
Pomiędzy listeczki.
- Pójdę ja się, pójdę
Pokłonić jabłoni,
Może mi jabłuszko
W czapeczkę uroni!
- Pójdę ja do gruszy,
Nastawię fartuszka,
Może w niego spadnie
Jaka śliczna gruszka!
Jesienią, jesienią
Sady się rumienią;
Czerwone jabłuszka
Pomiędzy zielenią.

                  Maria Konopnicka


 










czwartek, 25 października 2012

Fasolka po bretońsku z kiełbasą

Dzisiaj przepis na fasolkę po bretońsku. To zarówno tanie, jak i smaczne danie. Lekko pikantne - choć to zależy wyłącznie od was, a właściwie ilości przypraw jaką wykorzystacie. Podaję zatem nie ile, ale jakie  mniej więcej składniki użyłam.
Taką fasolkę pewnie każdy chętnie zjada. Ciekawa jestem w jakiej kombinacji lubicie najbardziej...?

Składniki:
  • liść laurowy ja dałam 3 sztuki
  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • koncentrat pomidorowy (ja dałam 2 łyżki)
  • cały przecier pomidorowy w kartoniku np. primo gusto
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • szczypta czosnku suszonego
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 cebule
  • majeranek
  • fasola Jaś ok 500g 
  • kiełbasa cienka np. podwawelska (ja dałam 3 krótkie pętka)
Przygotowanie:

Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Następnie kroimy kiełbasę w plasterki i podsmażamy razem z cebulą. Namoczoną fasolkę zalewamy jeszcze raz wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż fasolka będzie miękka. Ja gotowałam ok. 1,5h. Gdy fasolka nam dochodzi dodajemy koncentrat oraz przecier, kontynuując gotowanie. Gdy wywar z fasolą się ugotuje, wrzucamy usmażoną kiełbasę z cebulą i doprawiamy do smaku według uznania. Jeżeli wywar jest dla was zbyt rzadki można go zagęścić mąką ziemniaczaną.



wtorek, 23 października 2012

Ciasto pomarańczowe

Naszła mnie ochota na jakieś proste ciasto. Na kotlet.tv wpadłam na przepis cytryniaka. Tak postanowiłam zrobić pomarańczowiaka:) Ciasto jest puszyściutkie z posmakiem pomarańczy:)
Jest szybkie i pyszne - w sam raz do kawy.

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Na początku rozpuszczamy masło.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy dodajemy masło, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę otartą na tarce o drobniutkich oczkach. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do formy keksowej. Pieczemy w 180 st C ok 45 minut.







poniedziałek, 22 października 2012

Ziemniaki tymiankowe

Dzisiaj przepis na pikantne, tymiankowe, pieczone ziemniaki. Przepis pochodzi z mojej dawnej pracy. Korzystam z niego w domu i przekazuję dalej. Ziemniaczki są wyśmienite. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika.
 Polecam:)

Składniki:
  • ziemniaki ok 7 sztuk średniej wielkości
  • świeży tymianek lub suszony
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • papryka słodka lub jak ktoś lubi pikantne to ostra
  • przyprawa do kurczaka ok pół łyżeczki
  • olej ok 2 łyżek

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki. Wstawiamy do naczynia z wodą i gotujemy ok 10 minut.  Możemy tę czynność pominąć i tak dojdą w piekarniku. Wtedy wystarczy przykryć je folią aluminiową na pierwsze 20 minut, a potem zdjąć i piec dalej. Następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wrzucamy na nią przestudzone i odcedzone ziemniaki lub surowe. Wszystkie przyprawy wsypujemy na ziemniaki i mieszamy delikatnie. Na końcu polewamy olejem i ponownie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na ok 190 st C. Pieczemy ok 30-40 minut.




niedziela, 21 października 2012

Szarlotka z pomarańczową pianką:)

Oto kolejna zachcianka mojego męża: szarlotka na kruchym spodzie i z pomarańczową pianką.
Ciasto jest bardzo dobre. Najbardziej smakuje mi w niej ta pomarańczowa pianka -pycha!!
Co prawda trochę czasu trzeba jej poświęcić, ale warta jest grzechu.
Przepis zasięgłam od Anulki z "mojego gotowania", tylko zamiast gruszek wykorzystałam jabłka.

Składniki na ciasto:

  • 3 szkl mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • łyżeczka cukru
Beza:
  • 6 białek
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem (na 0,5 l płynu)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
Przygotowanie:

Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie nierówne części.
Mniejszą włożyć do zamrażalnika, większą schłodzić 10 min w lodówce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać cynamon, łyżeczkę cukru i wymieszać.
Tortownicę wylepić większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i podpiec w 190 st C ok 10/15 minut.
Gdy już mamy podpieczony spód, wykładamy na niego jabłka lekko odciśnięte od soku.
Ubić zimne białka z odrobiną soli i cukrem na sztywną bezę. Pod koniec dodać suchy proszek budyniowy oraz startą na tarce o malutkich oczkach skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę ubijać. Masę wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach i posypać nim delikatnie masę. Piec w 180 st C około 45-50 min.











środa, 17 października 2012

Pierś z kurczaka w sezamie


Składniki:
  •  pierś z kurczaka
  •  bułka tarta
  •  sezam
  •  jajka
  •  pieprz,sól
  •  olej do smażenia 
Przygotowanie:

Rozbijamy piersi z kurczaka na ok 1 cm . Solimy, pieprzymy. Jajka rozkłócamy, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Bułkę tartą oraz sezam wsypujemy do naczynia i mieszamy. Kotlety panierujemy systemem: bułka-jajo-bułka. Smażymy na złoty kolor.

wtorek, 16 października 2012

Sos czosnkowy z oregano

Dziś podaję przepis na prosty sos czosnkowy, gdzie prawie każdy taki sos pewnie jadł:) 
Uwielbiam sosy czosnkowe np. z koperkiem, szczypiorkiem i taki jak w przepisie z oregano.
Najszybciej taki sos znika u mnie na kanapkach z wędliną:)
Oto przepis:

Składniki:
  • jogurt naturalny mały
  • 2 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • pieprz
  • czosnek świeży ok 3 ząbków
  • mleko
Przygotowanie:

Wlewamy jogurt naturalny i majonez do miski. Dodajemy oregano, cukier, sól, pieprz i świeżo przeciśnięty czosnek i mieszamy razem. Na koniec rozrzedzamy sos odrobiną mleka. Wstawiamy sos do lodówki na ok 15 minut aby się smaki przygryzły:)


niedziela, 14 października 2012

Krem truskawkowy do ciasta

Składniki:
  •     0,5l kremówki
  •     3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie
  •     2 łyżki cukru pudru
  •     truskawki ok 1 szklanka(zmiksowane)
Przygotowanie:

Ubijamy dobrze schłodzona śmietanę na sztywno, w czasie ubijania dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Dodajemy żelatynę, zmiksowane truskawki i mieszamy delikatnie. Dałam odrobinę czerwonego barwnika dla koloru, ale nie trzeba go dawać. Odstawiamy krem na ok 2 godziny do lodówki, aż zgęstnieje. Najlepiej całe naczynie zafoliować. Wtedy krem nie przejdzie zapachami z lodówki. Takim kremem przekładamy np. biszkopt  lub dajemy do innych deserów.




sobota, 13 października 2012

Faszerowane zimniaczki:)

Dzisiaj podaję przepis na rewelacyjne ziemniaki faszerowane boczkiem, serkiem feta i żółtym serem.
Robiłam je pierwszy raz. Taka moja inwencja twórcza:)
Wyszły znakomite! Zastanawiałam się czy podać do nich jakiś sos, ale stwierdziłam, że mógłby popsuć cały smak. Zdjęcie nie wyszło najlepiej, ale cóż...


Składniki na ok. 7 ziemniaków:

 

  • 1 opakowanie boczku w plasterkach
  • ser żółty
  • szczypiorek
  • pół kostki sera feta
  • pieprz,
  • szczypta soli, ale niekoniecznie (feta jest wystarczająco słona)
  • przyprawa do ziemniaków pieczonych (opcjonalnie)
  • pół cebuli

Przygotowanie:


Ziemniaki gotujemy prawie na miękko, studzimy i wydrążamy małą łyżeczką środek. Cebulę i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy bez tłuszczu, ponieważ boczek się wytopi.smileNastępnie drobno siekamy szczypiorek i ścieramy ser żółty na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do miski wrzucamy boczek z cebulą, szczypiorek, połowę żółtego sera, a na końcu fetę. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy i doprawiamy według smaku. Ziemniaki posypujemy przyprawą do pieczonych ziemniaków lub szczyptą soli, po czym delikatnie je nadziewamy. Posypujemy startym serem i zapiekamy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Smacznego 





smile

czwartek, 11 października 2012

Ślimaki z białym serem

Dzisiaj jeszcze jeden przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego. Bardzo je polecam ponieważ są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne:)

Składniki:
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1,5 kostki sera białego
  •  łyżeczka cukru waniliowego
  •  2 łyżeczki cukru
  •  rodzynki
  •  2 łyżki śmietany
  •  jajko
Przygotowanie:

Serek biały rozdrabniamy, dodajemy cukier waniliowy, zwykły cukier i śmietanę. Mieszamy wszystko na gładką masę. Rozwijamy ciasto francuskie, rozprowadzamy masę serową na cieście i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy ciasto w rulon i kroimy delikatnie na plasterki ok 0,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na sam koniec smarujemy ciastka roztrzepanym jajkiem. Można również ciastka posypać zwykłym cukrem na wierzch wtedy będą słodsze. Pieczemy na złoty kolor:))



Pieczeń wieprzowa z oliwkami

Dzisiaj taki przepis na pieczeń wieprzową z oliwkami. Taka pieczeń  jest dobra do obiadu w sosie np pieczarkowym lub na kanapkę jak najbardziej.Na drugi dzień ona jest lepsza moim zdaniem ponieważ się smaki przegryzą:)

Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3/4 szklanki czarnych oliwek
  • ok 10 pieczarek
  • sól,pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • 1 marchewka
  • 3 ogórki kiszone
  • jajko
  • bułka tarta ok 2 łyżek
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Kroimy pieczarki w plasterki i podsmażamy.Ścieramy marchew na grubych oczkach na tarce jarzynowej i również przesmażamy.Ogórki kroimy w kosteczkę,szczypiorek drobniutko i oliwki w cieniutkie plasterki.
Wszystkie składniki dodajemy do masy z mięsa mielonego i mieszamy. Następnie masę przekładamy do formy keksowej i pieczemy ok 1h w 180 stopni.







środa, 10 października 2012

Kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem i żółtym serem

No teraz już bardziej obiadowo. Moje ostatnie wpisy były ze słodkościami:)
Natomiast dzisiaj prezentuję kotlety jajeczne ze szczypiorkiem i żółtym serem. Są naprawdę pyszne i prościutkie w wykonaniu.

Składniki na około 6 kotletów:
  •     8 jajek ugotowanych na twardo
  •     pęczek szczypiorku
  •     ser żółty jak macie w lodówce, ale nie jest konieczny
  •     sól, pieprz
  •     2 jajka surowe
  •     bułka tarta
  •     tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:

Ugotowane na twardo jajka i żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach  i wrzucamy do miski. Kroimy drobno szczypiorek, wrzucamy do miski ze startymi jajkami. Dodajemy jedno surowe jajko i łyżkę bułki tartej. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w drugim jajku potem w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Smacznego:))




wtorek, 9 października 2012

Malinowa zeberka:)

Kurczę wczoraj miałam straszną ochotę na jakieś ciacho takie zwykłe i postanowiłam trochę  zmodyfikować ciasto z muffinek. Dodałam maliny,do jednej części kakao i wyszła mi zeberka malinowa:) Wyszło to ciasto bardzo smaczne w sam raz do kawusi.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka malin
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i dodajemy chłodne roztopione masło. Miksujemy i dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao i nadal miksujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy na dno maliny(można też do całości ciasta dodać) i wlewamy masę jasną i ciemną na zmianę tak jak na zebrę. Pieczemy w 180 stopni i do suchego patyczka ok 40 minut.



poniedziałek, 8 października 2012

Szybki jabłecznik Pani Gosi

Już mąż mnie męczył o jabłecznik i w końcu wymęczył oto i on. Przepis pochodzi od mojej znajomej Małgosi gdzie w jej rodzinie ten przepis jest od bardzo dawna. Kiedyś nie lubiłam robić szarlotek bo nie będę się męczyła z ciastem kruchym i już! Ale to się zmieniło odkąd weszłam w posiadanie tego oto przepisu. Szybko i prosto!

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek ja użyłam antonówek
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Obieramy jabłka i ścieramy na grubych oczkach na tarce. Odciskamy lekko od nadmiaru soku, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, musi mieć temperaturę pokojową. Do masła dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na nią odciśnięte jabłka. Na wierzch jabłek wlewamy drugą część ciasta i rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut i 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, posypujemy cukrem pudrem. Ciasto jest na taką długą prostokątną blaszkę.

 

niedziela, 7 października 2012

Surówka marchewkowa z mandarynką i jabłkiem:)

Dziś dodaję przepis na pyszną suróweczkę z mandarynką w zalewie z jabłkami. W sam raz taka surówka pasuje do niedzielnego obiadu. Jest wiele wersji surówek z marchewki na ostro z chrzanem, z brzoskwinią, ananasem,śmietaną itp. Ja najbardziej lubię tą z brzoskwinią i Śmietanką:) A wy jakie lubicie?

Składniki:
  • 5 marchewek obranych
  • 2 jabłka
  • puszka mandarynek w zalewie, ale mogą być i świeże
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki płaskie cukru
Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy na średnich oczkach na tarce jarzynowej. Dodajemy starte jabłka na tarce o grubszych oczkach. Następnie dajemy sok z cytryny, mandarynki pokrojone na pół, oliwę, cukier i wszystko dokładnie razem mieszamy, najlepiej rękoma, aby marchew puściła sok i wtedy nie będzie sucha lecz soczysta.

 

sobota, 6 października 2012

Muffinki z łezkami:)

Ostatnim czasem zrobiłam muffinki. Pierwsze są zwykłe z łezkami czekoladowymi,drugie są z kakao i łezkami no i trzecie są pomarańczowe też z łezkami. Muffinki wyszły bardzo smaczne, puszyste i mięciutkie. Przepis zaczerpnęłam od Kotlet.tv 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • ja dałam do pomarańczowych muffinek barwnik spożywczy pomarańczowy, ale nie musicie dawać.
  • kakao
  • łezki czekoladowe do zapiekania

Przygotowanie:

Wsypujemy wszystkie składniki do miski i miksujemy lub mieszamy łyżką. Dzielimy ciasto na 3 części jeśli chcemy każdą część w innym smaku i kolorze. Do pierwszej dodajemy same łezki. Do drugiej dajemy łezki i kakao . Do trzeciej dajemy łezki i barwnik spożywczy. Wlewamy ciasto z jednej części do foremki na muffinki i pieczemy przez około 25 minut w 180 stopni. Pamiętajmy żeby ciasta do formy nalać w 2/3 formy.















piątek, 5 października 2012

Przękąska z cukini

Składniki:
  • 1 cukinia
  • czosnek granulowany lub najlepiej świeży
  • sól
  • 1 pomidor
Przygotowanie:

Myjemy cukinię i kroimy obieraczką wzdłuż na cieniutkie plasterki. Przyprawiamy cukinię czosnkiem,solą i to z jednej strony i pieczemy na grillu lub na patelni na minimalnej ilości oliwy. Ja użyłam oliwy z oliwek. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i układamy na talerzu i dekorujemy.

środa, 3 października 2012

Dekoracja ciast


No i jest już go mam nowy  numer Dekoracji Ciast. Szczerze powiedziawszy to bardzo mi się podoba ten dwutygodnik. Są w nim w miarę ciekawe pomysły na dekorowanie słodkości. Najbardziej to jestem zadowolona z rękawów cukierniczych z drugiego numeru. Bo zamierzałam je kupić na portalu aukcyjnym, a tu mam gazetkę i 3 rękawy z tylkami i adapterem w odpowiedniej cenie i co najważniejsze bez kosztów przesyłki. Zapowiadają w następnym numerze wykrawaczki gwiazdki i jakieś urządzonko do różyczek itp. Jedno wiem że nie kupuję następnego numeru bo mam takie wykrawaczki. Ciekawa jestem co inni o tym dwutygodniku sądzą.

Kotleciki z kurczaka z dodatkami:)



Dziś na obiad kotlety z kurczaka z papryką i dodatkami. Są one przepyszne i bardzo proste w zrobieniu. Ostatnio moi znajomi byli u nas i trzeba było zrobić jakiś obiadek i tu nagle pusta głowa. Przypomniałam sobie, że kiedyś w pracy robiliśmy podobne lecz nie tak bogate jak moje. Moja wersja jest bogatsza i smaczniejsza nie chwaląc się oczywiście. Najlepiej dzień wcześniej zamarynować kurczaka, a na drugi dzień dodać tylko dodatki. Mam nadzieję że moje przypadną wam do gustu.

Składniki:
  •      0,5kg filetu z kurczaka
  •      pół papryki
  •      2 łyżki kukurydzy konserwowej
  •      szczypiorek
  •      cebula średnia
  •      1 łyżeczka papryki słodkiej, ostra papryka jak kto woli
  •      sól, pieprz do smaku
  •      2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •      1 jajko
  •      przyprawa gyros najlepiej Kamis
  •      2 ząbki czosnku, może być suszony
  •      ser żółty (można pominąć)


Przygotowanie:


Kroimy kurczaka w kosteczkę ok 0,5cm. Dodajemy przeciśnięty świeży czosnek, przyprawę kamis, sól, pieprz i paprykę słodką. Mieszamy i odstawiamy na noc lub na kilka godzin. Następnie kroimy cebulę i paprykę w kosteczkę  podsmażamy lekko na patelni. Tak podsmażone warzywa wrzucamy do miski z kurczakiem. Dodajemy pokrojony szczypiorek, ser żółty pokrojony w kosteczkę i kukurydzę. Na końcu dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni  formując kotleciki tak jak np. placki ziemniaczane i smażymy na złoty kolor:)   


Smacznego!


wtorek, 2 października 2012

Koktajl malinowy lub truskakowy z bitą śmietaną

Dzisiaj na pod wieczorek serwuję koktajl malinowy z bitą śmietaną. Malinki oczywiście z mojego ogródka:))

Składniki:
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • maliny lub truskawki
  • cukier puder
  • limonka do dekoracji i posypka waflowa
  • mleko ok 100ml
  • jogurt naturalny ok 50ml
Przygotowanie:

Maliny lub truskawki myjemy, wrzucamy do blendera, dodajemy mleko, jogurt naturalny, cukier puder (według uznania), wszystko razem miksujemy. Przelewamy do szklanek, ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na słodko i układamy śmietanę na wierzch koktajlu no i dekorujemy.

Szynka pieczona w sosie borowikowym

Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • garść borowików lub świeżych grzybów
  • sól, pieprz, majeranek
  • pół kostki rosołowej
  • sos sojowy grzybowy ok 3 łyżek (ale nie koniecznie)
  • śmietana kremówka ok pół szklanki
  • śmietana 18 % ok pół szklanki
  • cebula
Przygotowanie:

Nacieramy dzień wcześniej szynkę solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy w naczyniu na drugi dzień, potem płuczemy grzyby i namaczamy w 3 szklankach zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia pieczemy szynkę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia,aż szynka będzie miękka.Gdy nam się szynka już upiecze i wystygnie kroimy ją na plastry ok 0,5cm. 

Grzyby gotujemy, aż będą miękkie w tej samej wodzie co je moczyliśmy. Jeśli używamy suszonych. Ja gotowałam je 40 minut na wolnym ogniu. Na maśle zeszklić cebulę i dodać do grzybów. Następnie dodać pół kostki rosołowej, sos sojowy grzybowy, pieprz i sól do smaku proszę uważajcie na sól ponieważ sos sojowy sam w sobie jest słony i kostka rosołowa też. Na końcu dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok 3 minut. Jeżeli sos nam nie stężeje to zagęszczamy mąką. Gdy mamy już gotowy sos polewamy szynkę sosem i podajemy z ziemniakami lub tak jak ja podałam z makaronem ryżowym:)

Wersja na sos grzybowy ze świeżych grzybków:
Kroimy grzyby na mniejsze kawałki, dokładnie płuczemy. przesmażamy cebulkę, dodajemy grzyby, smażymy chwilkę. Przekładamy do rondelka, zalewamy wodą ok 1 szklanki, dusimy, aż zmiękną. Na końcu dodajemy śmietankę, przyprawy i jeszcze chwilkę dusimy.




poniedziałek, 1 października 2012

Szarlotka sypana

Ostatnio mojego męża siostra gdzieś wyszperała jakiś przepis z netu na taką szarlotkę sypaną z kaszą manną. Powiem szczerze jakoś nie byłam dobrze do niej nastawiona, a tu gdy ja upiekła i ją spróbowałam zmieniłam zdanie.Ona jest przepyszna!!!! Ja osobiście nie przepadam za ciastami z jabłkami,ale ta jest wyjątkiem i taka jeszcze inna:) Tak więc postanowiłam się podzielić z wami tym przepisem. Przepis pochodzi od pewnej Pauliny z Kotlet.Mój mąż mówi,że to najlepsza szarlotka jaką jadł. Naprawdę polecam jest ona strasznie prosta i szybka:)

Składniki:
  • 1,5kg jabłek najlepiej antonówek
  • łyżeczka cynamonu
  • 100g masła lub margaryny tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • po 1,5 szklanki kaszy manny i mąki 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:

Wsypujemy do miski kaszę, mąkę, proszek do pieczenia,cukier i mieszamy. Ścieramy obrane jabłka na tarce jarzynowej na grubych oczkach, odciskamy lekko z nadmiaru soku,dodajemy do jabłek cynamon i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia tylko dno. Półprodukt sypki dzielimy na 3 części. Pierwszą sypiemy na tortownicę ,na to kawałki masła,na to jabłka i powtarzamy czynność. Muszą być dwie warstwy jabłek. Inaczej to jak Paulina pisze ma być tak: Suche, masło,jabłka,suche masło,jabłka, suche,masło. na wierzch można więcej dać masła wtedy jest taka złocista:) Pieczemy w 190 stopni i ok 1 godziny.Po upieczeniu wierzch jest lekko twardy,ale na drugi dzień za to idealny:)