Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na farsz:
  • opakowanie kapusty kiszonej
  • grzyby suszone
  • pieprz
  • szczypta soli
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 cebula średnia
Składniki na ciasto pierogowe:
  • mąka 
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • letnia woda
  • jajko
Przygotowanie: 

Kapustę kiszoną drobno poszatkować i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i ugotować do miękkości. Suszone grzybki opłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Gotowe grzyby drobno pokroić. Usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie razem i doprawić do smaku. Taki przygotowany farsz jeszcze chwilę przesmażamy na patelni, aby wydobyć smak i aromat. Ciasto pierogowe wyrabiamy, rozwałkowujemy cienko i lepimy pierożki :) Gotujemy w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną.






                                                    

21 komentarzy:

  1. Nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I u mnie też pierogi z kapustą i grzybami, dzisiaj mieliśmy ucztę, że hej:-) Jaka odmiana Kuchareczko:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko o jakiej odmianie mówisz ? :)

      Usuń
    2. Na wcześniejszym zdjęciu byłaś brunetką jak dobrze pamiętam:-)

      Usuń
    3. Pięknej dziewczynie dobrze we wszystkim:-)

      Usuń
  3. u mnie też zawsze są domowej roboty pierożki, które robię, bo mama nie znosi gotować:P

    OdpowiedzUsuń
  4. pierogi to coś na co czekam w Święta:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze jeszcze w ciągu roku je robię tak bym się nie doczekała :)

      Usuń
  5. Mniam, mniam ;)

    Zapraszam na Candy u mnie : http://recenzje-kiti.blogspot.com/2012/12/rozdanie-na-dobry-poczatek.html

    OdpowiedzUsuń
  6. lepic pierożki będę i ja:) mmmm pyszności nie mogę się doczekać;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo wypróbuję Twój przepis. W tym roku nie spędzam ich z moją mamą a z teściami więc pierogi muszę zrobić sama :D

    OdpowiedzUsuń
  8. jejku!! chcę już święta :) pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierogi będę robić w weekend, i uszka do barszczu :)

    Może chcesz wygrać cień do powiek LAMBRE? Zapraszam - mały konkurs :)
    http://melagotujeitestuje.blogspot.com/2012/12/may-konkurs-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń
  10. pierogi <3 kocham pod każdą postacią ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam pierogi! wyglądają niesamowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne pierogi! aż zapachniało Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na świeta nie może ich zabraknąć :D

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja pierwszy raz bede robic takie pierogi zawsze na gotowe jechałam... a w tym roku postanowiłam ze sama zrobię dla całej rodziny wiec trzymajcie kciuki zebym ich nie potruła:)dzieki za przepis to ide probować

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka