Spaghetti bolognese

Czy wiedzieliście, że typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem np parmezanem lub pecorino. Co ciekawe w Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, a już w innych regionach Włoch używa się noża i widelca.  Z tego co wyczytałam to najczęściej używane sosy do tego dania to bolognese, carbonara i pleśniowy. Moja wersja spaghetti jest ze zwykłym żółtym serem, warzywami w paseczkach i mięsem mielonym drobiowym. Co najważniejsze, że bez polepszaczy i konserwantów !

Składniki:
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pól łyżeczki cukru
  • makaron
  • 1 szklanka mieszanki warzyw w paskach np. z biedronki cena ok 4 zł
  • 1,5 kartonika pomidorowego
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano 
  • cebula
  • mięso mielone z piersi z kurczaka
  • czosnek 
  • ser żółty 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Następnie kroimy cebulę w kostkę, dodajemy warzywa i lekko podsmażamy. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do cebuli i warzyw. Podsmażamy razem aż będzie gotowe. Do gotowego mięsa dodajemy przecier w kartoniku, koncentrat, czosnek, sól, pieprz, oregano i dusimy ok 2 minut. Na sam koniec dodajemy bazylię. Gotujemy jeszcze minutkę. Gotowe danie można posypać startym żółtym serem.


Przepis bierze udział w akcji:

19 komentarzy:

  1. Ale pysznie! Dawno nie jadłam spaghetti, muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda i napewno obłędnie smakuje :)

    Limelka.blogspot.com - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię mięsa, ale spaghetti uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja młodsza córka uwielbia..

    OdpowiedzUsuń
  5. spaghetti tak, ale musi być parmezan :)

    OdpowiedzUsuń
  6. domowa wersja zawsze jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie, mój maż aż się oblizuje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno z moich ulubionych dań;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj dawno nie jadlam takiego porzadnego spaghetti :) bede sie musiala o takie w koncu pokusic. Tez najbardziej lubie z miesem drobiowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Najważniejszą sprawą w sosie bolognese jest długie duszenie mięsa z selerem naciowym i marchewką. Uwielbiam!!!Udało Ci się oddac jego urok na zdjęciu:) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniałości!
    kocham to danie:)
    mogłabym je jadac codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  12. O nie o nie o nie :c znowu zglodnialam, a dopiero co kolacje zjadlam :(
    przepysznie wyglada...

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wygląda...:)


    Zapraszam do mnie na rozdanie...:)
    Będzie aż 4 zwycięzców...!!!
    http://otulona-zapachem.blogspot.com/2012/12/moje-pierwsze-rozdanie-i-nagrody.html?showComment=1355151105383#c9119174444175926115

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie dobre a proste danie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wiem własni, że we Włoszech nie je sie spaghetti z mięsem w ogóle, to tylko nasz taki wymysł.. Ale mnie to nie przeszkadza: zjem z mięsem i bez-bo najbardziej to liczy się makaron ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. przepyszne spaghetti , moje ulubione;)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka