Gyros wieprzowy

Dzisiaj przepis na pyszny gyros wieprzowy. Prawdziwy gyros jest opiekany, ale ja poszłam na łatwiznę i go podsmażyłam. Również podałam zamiast z sosem tzatziki to ze zwykłym czosnkowym, ale i tak wyszło to danie wyśmienite. Ten gyros jest w 100 % strzelony w moje kubki smakowe. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, gdy nie mamy zbytnio czasu na siedzenie w kuchni lub gdy nie chce nam się kotletów panierować. To rach, ciach, pokrojone, doprawione, usmażone i gotowe:)
Zapraszam
Składniki:
  • Schab
  • przyprawa gyros 
  • pieprz, sól
  • czosnek
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • ogórki konserwowe 
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
Przygotowanie:

Schab pokroić w cienkie paseczki. Doprawić przyprawą gyros, pieprzem, solą, czosnkiem, sosem sojowym i wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki i ogórki. Warzywa wrzucić do mięsa i dokładnie wymieszać razem. Całość Usmażyć na patelni na wolnym ogniu, aż będzie mięso gotowe. Podawać z sosem czosnkowym.




11 komentarzy:

  1. pyszny! ja przeważnie robię drobiowy ale ten musi byc jeszcze lepszy;) ja ostatnio ciągle jakoś kurczaka jem i muszę to troche zmienić:p

    OdpowiedzUsuń
  2. gyros i sos sojowy to brzmi jak dwa moje ulubione składniki, apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gyrosa mogłabym jeść na okrągło:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, jak pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Tak widziałam, kiedyś w pracy robiłam i znikała w szybkim tempie:)

      Usuń
  6. paprykę pokroić w ogórki? a to aż za ciekawe się wydaje.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka