Ciasto marchewkowe z kremem

Pewnego dnia odwiedzili nas znajomi z pod Warszawy i przywieźli ze sobą wspaniałe ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym. Tak nam z mężem zasmakowało, że postanowiłam wziąć od niej przepis i się z wami nim podzielić. Do samego ciasta dodaje się marchewkę startą ok 2 szklanki i najfajniejsze jest to że w ogóle jej nie czuć, a za to jaki piękny kolor nam daje. Ciasto się przekłada kremem śmietankowym i polewa czekoladą. Ciasto najlepsze jest następnego dnia wtedy jest takie mięciutkie i zwarte. Oto przepis:)

Składniki na ciasto:
  •  2 szklanki mąki
  •  1,5 szklanki cukru
  •  3 jajka
  •  2 szklanki startej na drobno marchwi
  •  szklanka oleju
  •  1 łyżka cynamonu
  •  czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  •  2 płaskie łyżeczki sody
  •  pokruszone orzechy włoskie (można dać jeszcze rodzynki, żurawinę suszoną, kawałki bananów itd.) 
Składniki na krem:
  •  3 serki śmietankowe do kanapek np. Turek, Piątnica
  •  3 łyżki masła miękkiego
  •  pół szklanki cukru pudru
  •  łyżka soku z cytryny                                       
Przygotowanie kremu: 

Wszystko razem miksujemy na gładką masę

Przygotowanie ciasta:

Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Później dodawać stopniowo mąkę, olej, marchew, cynamon, proszek, sodę oraz np.żurawinę. Zmiksować żeby się wszytko połączyło. Wlać ciasto do formy 28cm na 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. 60 min w 180 st C. Jak ostygnie przeciąć wzdłuż, nasmarować kremem i polać czekoladą. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
 





14 komentarzy:

  1. znowu te śliczne marchewki ;) pycha ciasto!!! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam serdecznie :-) mam przyjemność zaprosić do wspólnej zabawy.
    Nominuję ten oto Blog do Liebster Blog.
    Szczegóły u mnie
    http://tysiagotuje.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę wypróbować :) nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Blog Award, zapraszam po szczegóły

    http://widelcempoteflonie.blogspot.com/2012/12/liebster-blog-award_5.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję jak będę miała chwilę czasu to odpowiem ok :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda....:)
    A marchewki bajeczne...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marchewka i olej rzepakowy są bogate w betakaroten, więc to ciacho w sam raz na zimę (dobrze wpływa na kolor cery, można mówić, że się je dla urody :D)

    OdpowiedzUsuń
  8. doczekalam sie przepisu. Latwe jak but wiec sama takie zrobie dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam! Rewelacyjnie się prezentuje z tymi marcheweczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Poszukałam i znalazłam, idealne. Chciałabym takie dostać na urodziny. Uwielbiam marchewkowe z serkiem!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto marchwkowe to jest to ! Twoje wygląda niezwykle zachęcająco ! I te marchewki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie slodkie marchewki :D A czy próbowałaś może ciasta marchewkowego z marchewką inną niz pomarańczowa? Nie mam doświadczenia, a zastanawiam się, czy kogos skusiła chociażby czarna marchew...

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka