Ciasto makowe z polewą

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat makowy lub waniliowy
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Mak starannie opłukać w ciepłej wodzie i osączyć go na sicie o drobniutkich oczkach. W rondelku roztopić masło razem z 3/4 szklanki cukru. Dodać mak, po czym dokładnie wymieszać. Przez chwilkę wszystko razem podgrzewac na małym ogniu i odstawić na kilka mniut do wystygniecia. Następnie jajka rozbić i odzielić żółtka od białek. W dużej misce żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym razem z żółtkami dodac do masy makowej z aromatrem i wymieszać. Ubić białka z solą na sztywną pianę. Pianę z białek wymieszac z masą makową delikatnie łyżką. Ciasto przelać do blaszki kwadratowej i piec 50 minut w 180 st C. Ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Przepis bierze udział w akcji Wigilia 2012 organizowanej przez http://kuchennawyspasmakow.blogspot.com




  

16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie ważne jak zwał, ale ważne że dobre jest :))

      Usuń
  2. Lekkie i puszyste:) Lubie ciasta z makiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama bardzo lubi takie makowe wypieki:) ja wolę z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój mąż jest zwolennikiem ciast z makiem, smakowałoby mu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie ale ja niestety nie lubie maku :(

    OdpowiedzUsuń
  6. co to za święta bez ciasta z makiem:) wspaniałe i już takie bożonarodzeniowe ciasto:D

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam mak :) zwłaszcza w formie takiego pysznego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie wiem o co chodzi, ale za każdym razem gdy dodam komentarz d Twojego wpisu dostaję wiadomość że wystąpił jakiś błąd ;/

    OdpowiedzUsuń
  9. Mak bardzo lubię, szczególnie w święta nie może go zabraknąć :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. szukam tego olejku makowego ale nigdzie nie mogę dostać, napisz proszę gdzie ty go kupujesz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz w każdym markecie jest i w pobliskich sklepach w dziale z budyniami i kiślami itp. Taki zwykły aromat do makowca ja mam np. firmy gellwe.

      Usuń
    2. No, a ja go kupiłam u siebie na wsi hi hi :)

      Usuń
  11. ok poszukam bo wcześniej patrzyłam i jakoś nie widziałam zwróce teraz uwagę dziekuję:)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka