Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

środa, 12 grudnia 2012

Łazanki


Dzisiaj przedstawiam wam propozycję na pyszne łazanki z kapustą i pieczarkami. Taka wersja makaronu mi najbardziej odpowiada. Lubię jeszcze łazanki z grzybami, ale to już inna bajka.

Składniki:
Makaron łazanki
Paczka kapusty kiszonej
Opakowanie pieczarek
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Pół łyżki oliwy
1 cebula

Przygotowanie:
Kapustę kiszoną pokroić w kostkę, włożyć do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalać wodą i dusić na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. W wolnym czasie poszatkować pieczarki i cebulę w kostkę. Wszystko razem podsmażyć. Gdy mamy już miękką kapustę to odciskamy ją z nadmiaru wody i wrzucamy do miski razem z pieczarkami. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Następnie gotowy makaron wymieszać razem z pieczarkami i kapusta.Na koniec doprawić pieprzem i odrobina soli. 

Smacznego!


16 komentarzy:

  1. uwielbiam łazanki :)
    A ostatnio robiłam z makiem-polecam, też są pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak tylko,że ja ni lubię maku za bardzo :)

      Usuń
  2. Wszędzie, gdzie nie wejdę widzę łazanki, chyba to znak, że mam zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łazanki i często robię, czasem do znudzenia, ale i tak zawsze mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super! U mnie w domu nie robi się łazanek

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno nie robiłam łazanek, a tak je lubię:) u nas dodajemy do nich jeszcze mięsną wkładkę np. kiełbaskę

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale gdzie przepis na same łazanki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma, może kiedyś zamieszczę :)
      Jak na razie to poszłam na łatwiznę :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Uwielbiam łazanki,ale z kiszona kapusta i pieczarkami jeszcze nie jadlam. Te,ktore znam sa ze swieza kapusta i przysmazona cebulka.

    OdpowiedzUsuń
  8. juz wiewm co jutro zrobie na obiad pyszne lazanki


    OdpowiedzUsuń
  9. moje łazanki wyglądają troszkę inaczej, są wzbogacone o podsmażony surowy boczek, a gdy już się wszystko wymiesza razem dodaje słodką śmietankę 18% co nadaje łazankom delikatniejszego smaku i spora ilość pieprzu... są troszkę inne, z pewnością bardziej kaloryczne - ale co tam - takie je właśnie uwielbiam!! pozdrawiam kuchareczkę

    OdpowiedzUsuń
  10. O matko, nawet nie mogę sobie przypomnieć kiedy po raz ostatni jadłam łazanki, a przecież tak bardzo je uwielbiam!!! Muszę nadrobić stracony czas :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zrobiłam te łazanki, dodatkowo wzbogaciłam podsmażonym wędzonym boczkiem, pycha :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam łazanki.
    Mam pyszną, swoją kapustę kiszoną.
    Na mur, w przyszłym tygodniu będą łazanki.
    Zrobiłabym na jutro ale mam przygotowany wywar do żurku.
    Muszę go tylko wlać i zagotować. Kartofle podsmażyć.
    Jeżeli będzie słoneczna pogoda wybieramy się do Ojcowa przez Olkusz (94) by pochodzić w dolinkach.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeżeli łazanki to tylko z kapusty kiszonej.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)