Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

piątek, 30 listopada 2012

Najlepsza marynata do żeberek

To jest najlepsza marynata jaką miałam okazję wypróbować. Próbowałam już różne warianty, ale żadna mi tak nie smakowała. Przepis zasięgnęłam z bloga mężczyzna gotuje. Oczywiście pozmieniałam proporcje i zamiast ciemnego piwa użyłam jasnego kasztelana niepasteryzowanego. 

Składniki:
  • 200 ml keczupu
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka przyprawy Kucharek
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • pól szklanki piwa
Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Marynatę zagotować i szybko zdjąć z palnika. Zalewamy chłodną marynatą żeberka i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia pieczemy żeberka i resztkami marynaty smarujemy je od czasu do czasu w czasie pieczenia. 



18 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie:) trzeba będzie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeberka w takiej marynacie muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. marynata wydaję się smaczna i ciekawa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mnie te żeberka pachną aż tutaj! mmmm:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wierzę , ze jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj miałam żeberka, też z marynaty wyciągnęłam i upiekłam. Twoja marynata jest bardzo róznorodna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. niw wyglądaj apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi wyglądać apetycznie przed pieczeniem, ważne że żeberka są dobre po zamarynowaniu nią.

      Usuń
  8. Sama Marynata Juz jest pyszna a co dopiero zeberka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe komentarze.. szkoda jednak, że ani jeden na temat

    OdpowiedzUsuń
  10. jutro bedzie wiadomo czy jest dobre

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolega czytał i ugryzł mi szklanke od piwa. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratulacje dla autora za wiedzę na ten temat!
    Musi być to bardzo mądra osoba, która lubi się dokształcac i doskonale wzorowac!


    moja witryna : fajowezabawki.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy te żeberka pieczemy w naczyniu żaroodpornym czy normalnie na blaszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak uważasz, można i w blaszce i w naczyniu.
      Nie ma to wpływu na mięso.
      Tylko przykryj folią aluminiową.

      Usuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)