Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

środa, 21 listopada 2012

Gołąbki w sosie pomidorowym


Składniki na farsz do gołąbków:
  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
  • pół szklanki ryżu ugotowanego
  • mieszanka warzyw w paski np. z biedronki ok 1 szklanki
  • łyżka masła
  • koperek
  • pół cebuli
  • sól,  pieprz   
Na sos pomidorowy:
  • przecier pomidorowy w kartoniku 2x
  • łyżka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka śmietany 18%  
  • sól, pieprz
   Do zawijania gołąbków 5 liści kapusty włoskiej

Przygotowanie:

Odrywamy liście od kapusty, myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do wrzącej wody i sparzamy aż będą miękkie. Do mielonego mięsa wrzucamy ugotowany ryż, posiekany koperek, przesmażone na maśle warzywa w paski, startą cebulę, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy dokładnie. Na miękkie liście kapusty układamy po 2 łyżki farszu, zawijamy ciasno i spinamy wykałaczkami, aby nam się gołąbki nie rozleciały. Następnie wlewamy przecier do garnka, wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i dodajemy śmietanę. Takim przygotowanym sosem pomidorowym zalewamy gołąbki i dusimy ok 1 godziny. Jeżeli sos jest za rzadki można zagęścić zawiesiną z mąki pszennej z wodą.



1) Sparzamy liście kapusty



2) Dodajemy składniki do mięsa
 3) Mieszamy wszystko razem
4) Zawijamy gołąbki

5) Gotowe gołąbki polane sosem pomidorowym.






17 komentarzy:

  1. Uwielbiam:) Zwłaszcza z pomidorowym sosem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, mogłabym jeść naokrągło ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gołąbki "chodzą" za mną już od dłuższego czasu, ale ciężko mi się za nie zabrać bo od zawsze wydają mi się trudne do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam je jeść, ale nie znoszę robić:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakby mi ktoś zrobił i podał...:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie dodałam post i Anulla mi napisała, że Ty też dzisiaj dodałaś gołąbki. Znowu byłaś pierwsza :) Normalnie aż mi głupio... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzę właśnie na pulpicie nawigacyjnym się wyświetliło i musiałam oczywiście zajrzeć :)
      Nie przejmuj się :)))

      Usuń
    2. Nie wiem, jak Ty, ale ja na jutro planują serniko-brownies miętowe ;)

      Usuń
    3. No to już mamy co innego hi hi...
      A ja pulpeciki w sosie śmietanowo koperkowym.
      Ale nie wiem czy jutro dodam przepis zobaczę :)

      Usuń
  7. Nigdy nie robiłam z kapusty włoskiej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z włoskiej jeszcze nigdy nie robiłam... Ale na pewno kiedyś wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziewczyny ja też nigdy nie robiłam z włoskiej tylko ze zwykłej,ale w pracy mówią że powinno się robić prawidłowo z włoskiej. Tak więc zrobiłam, ale wolę zwykłą kapustkę. Jest bardziej słodsza moim zdaniem. Musicie spróbować kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja zrobiłam z włoskiej, bo ponoć zwykła o tej porze roku jest zbyt twarda.- tak mi podpowiadały koleżanki z pracy ;)

      Usuń
    2. Andżka jakaś bzdura totalna. Szczerze to ja je dusiłam 40 minut i już były miękkie do zjedzenia,ale je przetrzymałam dla pewności bo lubię takie bardzoo miękkie :)

      Usuń
  10. uwielbiam gołąbki, z czymkolwiek by nie były :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja tak kocham gołąbki! mniammm
    porywam takiego na obiadek;)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)