Ziemniaki tymiankowe

Dzisiaj przepis na pikantne, tymiankowe, pieczone ziemniaki. Przepis pochodzi z mojej dawnej pracy. Korzystam z niego w domu i przekazuję dalej. Ziemniaczki są wyśmienite. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika.
 Polecam:)

Składniki:
  • ziemniaki ok 7 sztuk średniej wielkości
  • świeży tymianek lub suszony
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • papryka słodka lub jak ktoś lubi pikantne to ostra
  • przyprawa do kurczaka ok pół łyżeczki
  • olej ok 2 łyżek

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki. Wstawiamy do naczynia z wodą i gotujemy ok 10 minut.  Możemy tę czynność pominąć i tak dojdą w piekarniku. Wtedy wystarczy przykryć je folią aluminiową na pierwsze 20 minut, a potem zdjąć i piec dalej. Następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wrzucamy na nią przestudzone i odcedzone ziemniaki lub surowe. Wszystkie przyprawy wsypujemy na ziemniaki i mieszamy delikatnie. Na końcu polewamy olejem i ponownie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na ok 190 st C. Pieczemy ok 30-40 minut.




12 komentarzy:

  1. uwielbiam pieczone ziemniaczki!:) a ostre to już w ogóle rozpusta:D

    OdpowiedzUsuń
  2. o to moje dzieci byłyby zachwycone! przepadają za pieczonymi ziemniaczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wolę je bardziej od gotowanych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię tak samo (bez czosnku, ale spróbuje z nim) i są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam połączenia ziamniaczków i tymianku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, wyglądają świetne. Ja ubolewam bo nie mam za dobrego aparatu, a Twoje zdjęcia nie tylko wyglądają świetnie, ale pewnie i smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz ja tych zdjęć nie udoskonalam w żadnym stopniu,a aparat mam zwykły cyfrowy.
      Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam

      Usuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka