Surówka z białej kapusty
Coleslaw to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem
jest szatkowana kapusta. W zależności od kraju, czy upodobań, dodawane
są rozmaite dodatki takie jak: marchew, jabłko, natka pietruszki, itp.
Rolę dressingu najczęściej przejmuje majonez, ale także musztarda, czy
chrzan. Dodaje się również różne przyprawy i zioła. Jest to surówka a
'la coleslaw, mimo wszystko jest bardzo smaczna.
1 jabłko
2 marchewki
Pieprz, sól
Szczypiorek
2 łyżeczki chrzanu
Ciut soku z cytryny
1 płaska łyżeczka cukru
1,5 czubatej łyżki majonezu
Pół główki białej, średniej kapusty
Przygotowanie:
Białą kapustę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Solimy ją i wyciskamy z niej soki, aby zmiękła. Nie odstawiamy jej. Następnie ścieramy marchewki i jabłko, po czym dodajemy je do kapusty razem z majonezem, cienko pokrojonym szczypiorkiem, sokiem z cytryny oraz chrzanem i doprawiamy do smaku. Pamiętajmy, że wcześniej była kapusta solona.
bardzo smaczna surówka:)w sam raz do tradycyjnego obiadu:)
OdpowiedzUsuńdziś na obiad własnie podobną miałam:)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona surówka z białej kapusty:)
OdpowiedzUsuńTwoja sałatka wygląda naprawdę apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJak pięknie podana, brawo:-))
OdpowiedzUsuńświetna do prawie każdego dania, pycha!
OdpowiedzUsuńpyszna ta surowka uwielbiam
OdpowiedzUsuńPrzepraszam bardzo ale to jakaś pomyłka!Jak można pisać taką czcionką przecież tego nie można odczytać.Tu trzeba mieć sokoli wzrok a ja noszę okulary.Trochę wyobraźni!!!
OdpowiedzUsuńA wiesz dlaczego?
UsuńBo nie ma na bieżąco aktualizacji.
Nie chce mi się aktualizować każdego posta.
Jak mi się zechce to poprawię.
A wypadałoby się podpisać.
Właśnie zakończyłam robienie tej suróweczki i ją degustuję.... całkiem, całkiem smaczna... dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tę surówkę...często robię na obiadek nikt nie grymasi
OdpowiedzUsuń