Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

czwartek, 11 października 2012

Pieczeń wieprzowa z oliwkami

Dzisiaj taki przepis na pieczeń wieprzową z oliwkami. Taka pieczeń  jest dobra do obiadu w sosie np pieczarkowym lub na kanapkę jak najbardziej.Na drugi dzień ona jest lepsza moim zdaniem ponieważ się smaki przegryzą:)

Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3/4 szklanki czarnych oliwek
  • ok 10 pieczarek
  • sól,pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • 1 marchewka
  • 3 ogórki kiszone
  • jajko
  • bułka tarta ok 2 łyżek
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Kroimy pieczarki w plasterki i podsmażamy.Ścieramy marchew na grubych oczkach na tarce jarzynowej i również przesmażamy.Ogórki kroimy w kosteczkę,szczypiorek drobniutko i oliwki w cieniutkie plasterki.
Wszystkie składniki dodajemy do masy z mięsa mielonego i mieszamy. Następnie masę przekładamy do formy keksowej i pieczemy ok 1h w 180 stopni.







9 komentarzy:

  1. Pięknie Ci wyszła ta pieczeń! I gdzie tak świeci słońce? Przyślij mi troszkę tych ciepłych promieni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, ja bym tylko oliwki pominęła bo średnio lubię:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Anulla,że dużo właśnie osób nie przepada za oliwkami:)
      Ale to kwestia gustu:))
      Uwierz mi nie czuć ich tak bardzo:)

      Usuń
    2. skoro nie czuć, to super:)

      Usuń
  3. A dziękuję, a słońce świeci pod Krakowem:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczeń super! Robiłam kiedyś tylko z pieczarkami, a oliwki bardzo lubię, więc muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)