Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

wtorek, 9 października 2012

Malinowa zeberka:)

Kurczę wczoraj miałam straszną ochotę na jakieś ciacho takie zwykłe i postanowiłam trochę  zmodyfikować ciasto z muffinek. Dodałam maliny,do jednej części kakao i wyszła mi zeberka malinowa:) Wyszło to ciasto bardzo smaczne w sam raz do kawusi.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka malin
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i dodajemy chłodne roztopione masło. Miksujemy i dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao i nadal miksujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy na dno maliny(można też do całości ciasta dodać) i wlewamy masę jasną i ciemną na zmianę tak jak na zebrę. Pieczemy w 180 stopni i do suchego patyczka ok 40 minut.



6 komentarzy:

  1. smakowita ta zeberka:) a maliny uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja też maliny uwielbiam mój ulubiony owoc.

      Usuń
  2. uwielbiam zebrę :) to chyba moje ulubione ciasto - a na pewno jedno z pierwszych, które mi wyszło jak się uczyłam piec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. TO. WYGLĄDA. JAK. ARCYDZIEŁO!!! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda, a maliny uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)