Faszerowane zimniaczki:)

Dzisiaj podaję przepis na rewelacyjne ziemniaki faszerowane boczkiem, serkiem feta i żółtym serem.
Robiłam je pierwszy raz. Taka moja inwencja twórcza:)
Wyszły znakomite! Zastanawiałam się czy podać do nich jakiś sos, ale stwierdziłam, że mógłby popsuć cały smak. Zdjęcie nie wyszło najlepiej, ale cóż...


Składniki na ok. 7 ziemniaków:

 

  • 1 opakowanie boczku w plasterkach
  • ser żółty
  • szczypiorek
  • pół kostki sera feta
  • pieprz,
  • szczypta soli, ale niekoniecznie (feta jest wystarczająco słona)
  • przyprawa do ziemniaków pieczonych (opcjonalnie)
  • pół cebuli

Przygotowanie:


Ziemniaki gotujemy prawie na miękko, studzimy i wydrążamy małą łyżeczką środek. Cebulę i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy bez tłuszczu, ponieważ boczek się wytopi.smileNastępnie drobno siekamy szczypiorek i ścieramy ser żółty na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do miski wrzucamy boczek z cebulą, szczypiorek, połowę żółtego sera, a na końcu fetę. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy i doprawiamy według smaku. Ziemniaki posypujemy przyprawą do pieczonych ziemniaków lub szczyptą soli, po czym delikatnie je nadziewamy. Posypujemy startym serem i zapiekamy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Smacznego 





smile

18 komentarzy:

  1. super pomysł! według mnie to mogłaby być fajna obiadokolacja po powrocie do domu w chłodny dzień:) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie było raczej na obiad:)
      Są sycące takie 2 i brzuszek pełen:))

      Usuń
  2. Też dziś robię tylko z innym nadzieniem ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ziemniaki, boczek i ser i ja jestem kupiony :) Zdecydowanie danie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak! to musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam faszerowane ziemniaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm pychotka! uwielbiam takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te ziemniaczki na pewno wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacja , robiłam po raz pierwszy i mój mąż powiedział, że baba kłótliwa, ale nie da się nie kochać:)poza tym dodałam sos czosnkowy 2 łyżki kesemki 12 i 2 łyżki jogurtu naturalnego i 2 ząbki czosnku:)przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ziemniaczki w każdym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka