Fasolka po bretońsku z kiełbasą

Dzisiaj przepis na fasolkę po bretońsku. To zarówno tanie, jak i smaczne danie. Lekko pikantne - choć to zależy wyłącznie od was, a właściwie ilości przypraw jaką wykorzystacie. Podaję zatem nie ile, ale jakie  mniej więcej składniki użyłam.
Taką fasolkę pewnie każdy chętnie zjada. Ciekawa jestem w jakiej kombinacji lubicie najbardziej...?

Składniki:
  • liść laurowy ja dałam 3 sztuki
  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • koncentrat pomidorowy (ja dałam 2 łyżki)
  • cały przecier pomidorowy w kartoniku np. primo gusto
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • szczypta czosnku suszonego
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 cebule
  • majeranek
  • fasola Jaś ok 500g 
  • kiełbasa cienka np. podwawelska (ja dałam 3 krótkie pętka)
Przygotowanie:

Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Następnie kroimy kiełbasę w plasterki i podsmażamy razem z cebulą. Namoczoną fasolkę zalewamy jeszcze raz wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż fasolka będzie miękka. Ja gotowałam ok. 1,5h. Gdy fasolka nam dochodzi dodajemy koncentrat oraz przecier, kontynuując gotowanie. Gdy wywar z fasolą się ugotuje, wrzucamy usmażoną kiełbasę z cebulą i doprawiamy do smaku według uznania. Jeżeli wywar jest dla was zbyt rzadki można go zagęścić mąką ziemniaczaną.



15 komentarzy:

  1. ja też lubię fasolkę po bretońsku:) jak gotuję to duuuży garnek i część zamrażam:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ja lubię fasolkę. Twoja wygląda super pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasolka to jedno z najlepszych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż nosiłby Cię na rękach!!! Ja zrobiłam dziś zupę fasolową.
    Polecam świeżą fasolę dostępną teraz....

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypomina mi fasolkę po bretońsku mojej mamy, którą zresztą bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja robię praktycznie tak samo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam, przepyszna, od teraz zawsze tak będę gotować fasolkę. Dzięki za przepis, mąż się zajadał :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam fasolka z tego przepisu nawet dobra ale cos jeszcze brakuje mi w niej pozdrawiam i dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziekuje za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały przepis, tak właśnie ugotowałam wszyscy się zajadali, palce lizać.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka