Sos pieczarkowo-śmietanowy

Dzisiaj taki przepis na sos pieczarkowy w sumie jest on uniwersalny.Pasuje do pulpetów,pieczeni,kotletów i makaronów.Przepis pochodzi z pracy często go robiliśmy i ludzie bardzo go lubili często się pytając o niego:)

Składniki:
  • pieczarki
  • mniej niż pół szklanki śmietany kremówki
  • pół kostki rosołowej
  • pieprz najlepiej biały
  • cebula średnia
  • pół łyżki masła
  • pól szklanki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:

Kroimy cebulę w drobną kosteczkę, pieczarki też kroimy drobniej i podsmażamy na niewielkiej ilości masła.Gdy mamy podsmażone pieczarki z cebulą dodajemy wodę, kostkę i śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 2 minut. Robimy zawiesinę z mąki i wody. Zagęszczamy i znów gotujemy ok 2 minut.  
Gotowe :)

9 komentarzy:

  1. mniam!:) bardzo lubię ten sosik:)
    Widzę, że dopiero zaczynasz, zresztą ja też bloga mam krótko dopiero i podpowiem, że pomocna jest opcja obserwatorów, na którą mi zwróciła uwagę Kruszynka kiedyś. Łatwiej jest regularnie śledzić, więc i Tobie ją polecam. Sama wiem jak to jest "ogarniać" blogspota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sosik ;) Na pewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam połącznie pieczarek ze śmietanka! Ten sos króluje na wielu moich obiadach

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne bardzo dziekujemy za przepis .moja rodzina go uwielbia

    OdpowiedzUsuń
  5. Boziu>Przepyszny cudowny przepis bardzo łatwy prosto opisany cała rodzinka zajada sie że hoho

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też uwielbiam ten sos, ale drażni mnie cebula taka żywa, dlatego siekam bardzo drobno cebulę, zezłacam ją i dopiero dodaję pieczarki i smażę. Potem zalewam wodą i przyprawy i jak jest miękkie dodaję śmietanę wymieszaną z mąką. Pychota

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm pychotka ;) Wielkie dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm pychota ;) Wielkie dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka