Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

piątek, 28 września 2012

Serniczek

Dzisiaj na deserek taki oto serniczek na bazie zwykłego serka homogenizowanego.Taka klasyka chyba każdy kiedyś taki jadł. Ja postanowiłam zrobić ciut inaczej w szklankach nie trzeba wtedy kroić sernika:)
Powiem szczerze,że ja osobiście nie przepadam za tego typu serników,ale za to mój mąż uwielbia je.Tak więc mam degustatora:)

Składniki:

  •     4 serki homogenizowane np. Danio brzoskwiniowe,ale mogą być zwykłe
  •     śmietana 30% 
  •     3 galaretki kolorowe
  •     wiórki czekoladowe do posypania
  •     cukier puder
  •     żelatyna
  •     barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Rozpuszczamy 3 galaretki w 500 ml gorącej wody, każdą w osobnym naczyniu dodajemy do każdej po 2 serki, po pół łyżeczki żelatyny i mieszamy rózgą energicznie, aby się połączyły z galaretką. Następnie wlewamy do szklanek trochę każdej masy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja wstawiam do zamrażalnika jest wtedy szybciej. Gdy nam stężeje pierwsza warstwa wlewamy drugą warstwę, a gdy nam stężeje druga to wlewamy już na wierzch trzecią czystą galaretkę i do lodówki do stężenia. Ubijamy bitą śmietanę z dodatkiem cukru pudru, barwnika spożywczego i wlewamy tuż przed podaniem na sam wierzch i posypujemy czekoladą.

6 komentarzy:

  1. smacznie i tak kolorowo, mm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu też moj mąż jest degustatorem:) fajne są sprawdzone klasyczne przepisy. Dziękuję ci bardzo za wsparcie w masterchefie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najważniejsze to człowiek je oczami najpierw:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorowe pyszności serwujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja lubię takie deserki, choć chyba jednak wolę serniki pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wygląda i na pewno doskonale smakuje:)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)