Pizza z szynką i pieczarkami

Składniki:
  • 3,5szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • opakowanie suszonych drożdży 7g(instant)
Na sos do pizzy bazowy:
  • puszka pokrojonych pomidorów z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oregano
  • sól,cukier
  • łyżeczka bazylii
Przygotowanie:

Wsypujemy mąkę do miski, drożdże, sól, dodajemy oliwę, wodę i wyrabiamy ciasto ok 8 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby przygotować sos do pizzy wrzucamy pomidory do rondelka, przeciśnięty czosnek, oliwę, oregano i podsmażamy, aż pomidory się rozlecą.Gdy mamy już konsystencję sosu dodajemy na końcu bazylię i doprawiamy do smaku.Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozciągamy na kształt koła, smarujemy ciut oliwą i wlewamy trochę sosu bazowego na pizze. Dodatki układamy według uznania. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ciut oliwką aby pizza nam nie przywarła. Pieczemy ok 20 minut w 180stopni. 

2 komentarze:

  1. Domowa pizza zawsze najlepsza!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domową pizzę, szczególnie z mozzrellą lub salami(w lidlu jest niedrogie), u Ciebie pysznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka